Discuții publice: Cum să asigurăm parteneriate durabile între administrațiile publice și structurile societății civile
-
18 Septembrie 2019 17:22
Societatea civilă trebuie să participe activ la susținerea activităților culturale, la elaborarea și promovarea politicilor culturale. Totodată, pentru a asigura eficacitatea instituțiilor teatral-concertistice, trebuie modificat regulamentul de finanțare a proiectelor culturale. Despre aceasta s-a menționat la cea de-a cincea rundă a discuțiilor publice cu genericul „Miercurea politicilor culturale pentru Moldova”, organizată de către Centrul de Politici Culturale cu susținerea Visegrad Fund, informează MOLDPRES.
Cum să asigurăm parteneriate durabile între administrațiile publice și structurile societății civile, cum să dezvoltăm inițiativele particulare în domeniul culturii? La aceste și alte întrebări au încercat să răspundă participanții la dezbatere.
Reprezentantul Agenției „Paragon”, Stanislav Goncear, a menționat că pentru o implicare mai largă a populației în activitățile culturale este necesară informarea și asigurarea accesului societății civile la proiectele documentelor de politici culturale. Acest fapt este confirmat și de un sondaj efectuat de Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice. Astfel, 36 la sută din respondenți consideră necesară implicarea societății civile la elaborarea documentelor de politici culturale, iar 70 la sută se pronunță pentru consultarea permanentă a grupurilor interesate și profesionale în privința acestor proiecte. De asemenea, este nevoie de participarea reprezentanților societății civile la elaborarea bugetelor anuale în domeniul culturii, de implicarea instituțiilor de cultură în rezolvarea problemelor comunităților și de diversificarea serviciilor prestate de către instituțiile de cultură.
Stanislav Goncear a mai atras atenția asupra necesității de modificare a regulamentului de finanțare a proiectelor culturale (finanțarea în avans - 80%, comisia de evaluare: 2 din partea MECC și 5 din partea profesioniștilor, proiecte multianuale etc.) și de creare a Registrului ONG din domeniul culturii; de elaborare și aprobare a Propunerii de Politică Publică cu privire la consolidarea conlucrării administrațiilor publice culturale și sectorul asociativ. O altă acțiune importantă ține de fondarea platformelor de conlucrare permanentă a ONG-urilor cu administrațiile publice centrale și locale și de revizuirea cadrului legislativ pentru stimularea investițiilor în susținerea activităților culturale.
Prezentă la eveniment, secretarul de stat în domeniul culturii, Victoria Nagy Vajda, a subliniat că societatea civilă trebuie să vină cu diverse propuneri în cadrul sesiunii de finanțare a organizațiilor obștești, organizată de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, să propună proiecte care să cuprindă ideile și prioritățile respective. „Noi investim în cultură, iar cultura trebuie să aducă și beneficii materiale unei societăți”, a spus oficialul.
Proiectul „Politici culturale pentru Moldova” este implementat de către Centrul de Politici Culturale și Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice cu susținerea Visegrad Fund, în parteneriat cu Budapest Observatory (Ungaria), Adam Mickiewicz University (Polonia), Creative Industry Forum (Slovacia) și Institut umění – Divadelní ústav (Republica Cehă).