Discuții la Guvern între autorități și fermierii care au reluat astăzi protestele. Ce revendicări au agricultorii și ce soluții au propus guvernanții

  • 19 Iunie 2023 14:22
Discuții la Guvern între autorități și fermierii care au reluat astăzi protestele. Ce revendicări au agricultorii și ce soluții au propus guvernanții

Fermierii reiau protestele și s-au deplasat cu tehnica agricolă spre Chișinău. Directorul executiv al asociației „Forța Fermierilor” Alexandr Slusari a declarat pentru Radio Chișinău că la protest participă sute de fermieri și a atenționat că dacă statul nu intervine, fermieri mici și mijlocii vor da faliment. Totodată, la Guvern a avut loc o nouă întrevedere a autorităților cu reprezentanții fermierilor, în urma căreia Dorin Recean a menționat că Executivul a alocat suplimentar 533 de milioane de lei în sprijinul agricultorilor.

Agricultorii din raioanele Fălești, Cahul, Cantemir, Leova, Hâncești, Ialoveni, Căușeni, Ungheni, Anenii Noi, Orhei, Telenești și Rezina s-au pornit cu tehnica agricolă spre capitală. Președintele Asociației „Forța Fermierilor” Alexandr Slusari a declarat că dacă fermierii, în toiul verii și la temperaturi caniculare, s-au pornit cu tehnica agricolă la Chișinău, de la distanțe de 150 de kilometri, aceasta arată că e o situația extraordinară în agricultură. Fermierii solicită alocarea, nu mai târziu de 1 august, a compensațiilor pentru costurile de producere la cereale.

„Războiul din Ucraina, seceta de anul trecut, toți acești factori au influențat foarte negativ asupra agricultorilor care se află în pragul falimentului. Soluția care este necesară la moment ține de  compensarea unor pierderi agricultorilor care au suferit și mai au de suportat. În cazul în care statul nu intervine, noi estimăm aceste pierderi la peste 2 miliarde de lei doar la prima grupă a culturilor agricole. Noi batem alarma încă din toamnă, dacă nu intervine statul peste 2-3 luni mulți fermieri mici și mijlocii vor da falimentul”, a spus Alexandru Slusari.

Totodată, la Guvern a avut loc o nouă întrevedere a autorităților cu agricultorii cu agricultorii, în urma căreia Dorin Recean a menționat că Guvernul a alocat suplimentar 533 de milioane de lei în sprijinul agricultorilor afectați de criza economică regională și este antrenat, de asemenea, în identificarea soluțiilor pentru substituirea exporturilor și compensarea pierderilor suferite de agricultori, transmite Radio Chișinău.

„Odată cu izbucnirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, au fost perturbate lanțurile logistice și circuitele economice stabilite. Acum, este nevoie să reorganizăm exporturile, să identificăm noi piețe de desfacere și, bineînțeles, să identificăm resurse financiare suplimentare pentru susținerea sectorului agricol. Autoritățile și-au îndeplinit angajamentul asumat de sporire a vitezei de procesare a cererilor de subvenționare. Examinăm și alte soluții în beneficiul agricultorilor”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean.

Vicepremierul Vladimir Bolea a specificat că, în ultimele 2 săptămâni, au fost luate toate măsurile operaționale și de management, astfel încât Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a procesat peste 1100 de cereri de subvenționare, fiind distribuite peste 162 de milioane de lei. Alte 3500 de dosare urmează a fi examinate până la sfârșitul lunii iulie, urmând să fie alocate beneficiarilor peste 550 de milioane de lei. 

Reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” au reiterat revendicările în legătură cu posibilitatea de extindere a programului de rambursare a TVA și majorarea spectrului de beneficiari. De asemenea, au solicitat compensarea costurilor de producere pentru fermierii mici și mijlocii în valoare de cel puțin 3.000 de lei per hectar, la culturile agricole de primă grupă.

Fermierii au organizat mai multe acțiuni de protest în ultimul an, cerând ajutor de la stat pentru a face față crizei și inflației. Agricultorii au protestat pe 7 și pe 8 iunie pe mai multe trasee naționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:0 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău