Discuții în Germania pe marginea problemei transnistrene

  • 14 Iulie 2016 10:28
Discuții în Germania pe marginea problemei transnistrene

Discuțiile pe marginea problemei transnistrene, care s-au încheiat miercuri, 13 iulie, în Germania, au finalizat aparent fără rezultate.

Domeniile educației, transportului și telecomunicațiilor au fost principalele teme discutate la conferința anuală cu genericul ,,Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”, anunță un comunicat al Biroului pentru Reintegrare.

La conferință au participat specialiștii din domeniile respective de la Chișinău și Tiraspol, experți  delegați de UE și de reprezentanții Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană.

În cadrul panelului pe probleme de educație au fost abordate subiecte ce vizează apostilarea actelor de studii eliberate de instituțiile de învățământ universitar din regiunea transnistreană, efectuarea inspecțiilor comune în școlile moldovenești cu predare în grafia latină și organizarea olimpiadelor școlare pentru elevii de pe ambele maluri ale râului Nistru, potrivit comunicatului.

La atelierul tematic pe probleme de transport auto, părțile au discutat potențiale opțiuni de deschidere a podului de la Gura Bâcului-Bâcioc și modalități de asigurare a accesului în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană, cu luarea în considerare a recomandărilor Misiunii EUBAM, a exigențelor Convenției de la Viena și cerințelor legislației naționale în domeniu.

”În cadrul sesiunii tematice cu privire la problema telecomunicațiilor, părțile au făcut schimb de opinii și viziuni pe marginea determinării unui mecanism funcțional de interacțiune, menit să elimine barierele existente în sfera comunicațiilor electronice, să faciliteze activitatea operatorilor ce furnizează rețele și/sau servicii în acest sector și să contribuie la restabilirea legăturii telefonice directe între ambele maluri ale Nistrului”, se mai spune în comunicat.

Participanții au convenit să continue consultările asupra problemelor respective pe parcursul următoarelor ședințe ale grupurilor de lucru sectoriale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău