Discuții contradictorii referitor la proiectului de lege privind accesul producției autohtone pe rafturile magazinelor

  • 18 Februarie 2020 16:45
Discuții contradictorii referitor la proiectului de lege privind accesul producției autohtone pe rafturile magazinelor

Proiectul de lege care prevede ca jumătate din produsele expuse pe rafturile din magazine să fie de producție autohtonă, provoacă discuții contradictorii.

În cadrul unei ședințe la Comisia Parlamentară Economie, Buget și Finanțe, reprezentanții asociațiilor de business și a rețelelor mari de magazine somează autoritățile să trateze în mod egal produsele autohtone cu cele de import. Pe de altă parte, producătorii locali spun că nu au acces pe rafturile din magazine, din cauza condițiilor impuse de comercianți.  O relatare de Aliona Savca pentru Radio România Chișinău.

Directorul executiv al Asociației Businessului European, Mariana Rufa, consideră că este ilegal ca statul să intervină în relația comercială dintre producător și comerciant. Guvernul trebuie să aibă un tratament egal față de produsele locale în raport cu cele importate, susține Mariana Rufa.

„Să venim cu programe specializate pentru promovarea și susținerea producătorilor altele decât limitările și plafonările pe care le considerăm o intervenție a statului în relațiile contractuale dintre producător și comerciant.”

Pe de altă parte, producătorii autohtoni spun că nu sunt suficient de protejați. Directorul financiar al celei mai mari companii de dulciuri din țară, Ecaterina Cechina, susține că produsele autohtone nu sunt competitive cu cele de import, din cauza costurilor mari de producere. 

„Trebuie să apărăm în primul rând piața internă de importurile masive care vin și la costuri foarte, foarte mici. Știm că avem și taxe foarte multe interne și TVA. Poate ar fi cazul nu numai legea respectivă s-o analizăm, dar toate în complex ca să vedem cum să susținem producătorii. Noi, o companie atât de mare și nu putem concura cu importurile masive care sunt. Dar ce să spunem de producătorii mici. Ei niciodată cu vor fi competitivi pe piața locală.”   

Propunerile reprezentanților asociațiilor de business, a rețelelor mari de magazine și a producătorilor urmează să fie luate în considerație la dezbaterea proiectului de lege în a doua lectură în Parlament.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău