Discursul președintelui Barack Obama, la finalul summitului G20 din China

  • 06 Septembrie 2016 01:38
Discursul președintelui Barack Obama, la finalul summitului G20 din China

Această vizită mi-a oferit pentru a opta oară prilejul de a-l întâlni pe președintele Xi. Am convenit să dezvoltăm cooperarea privind o serie de probleme, inclusiv schimbarea climatică, sănătatea globală și dezvoltarea, menținerea păcii, combaterea traficului de stupefiante și în privința securității nucleare. Am dezbătut, totodată, pe marginea diferențelor de opinie…

Această vizită mi-a oferit pentru a opta oară prilejul de a-l întâlni pe președintele Xi. Am convenit să dezvoltăm cooperarea privind o serie de probleme, inclusiv schimbarea climatică, sănătatea globală și dezvoltarea, menținerea păcii, combaterea traficului de stupefiante și în privința securității nucleare. Am dezbătut, totodată, pe marginea diferențelor de opinie în privința unor chestiuni cum sunt libertățile religioase, securitatea marină și în privința mediului economic, însă am făcut-o într-un mod clar, direct și, cred eu, într-un mod constructiv. Astfel am reușit să convenim asupra unor probleme și, în mod consistent, ne-a ajutat să ne îmbunătățim relațiile dintre SUA și China.

Aceasta a fost, de asemenea, a zecea și ultima mea prezență la summitul G20 și, până să vă răspund la întrebări, permiteți-mi să vă prezint ceea ce am făcut în timpul întâlnirilor G20.

Mă gândesc la aprilie 2009 când sute de mii de americani își pierdeau locurile de muncă, locuințele și economiile, iar rata de șomaj se apropia de zece procente. Pe plan mondial, pentru prima dată în această generație, economia mondială se contracta, comerțul scădea, iar sistemul financiar internațional era aproape înghețat. În urma unor măsuri importante, economia globală se afla pe o traiectorie mai rea decât cea din timpul Marii Depresiuni, însă dimensiunea și anvergura crizei nu a fost ceea ce a rămas în istorie în urma summitului G20 de la Londra. Ce a devenit istoric a fost viteza și intensitatea reacției noastre colective. O singură națiune nu a putut rezolva problema de una singură, așa că, împreună, națiuni dezvoltate și în curs de dezvoltare, au aplicat un set de măsuri cuprinzătoare pentru a preveni apariția unei alte "depresiuni" și au creat premizele recuperării.

Cel mai important a fost crearea de locuri de muncă și generarea creșterii economice prin stimularea cererii în economiile noastre, iar America a condus această inițiativă. Până atunci, în primele mele săptămâni în calitate de președinte am adoptat "Recovery Act", am pus în mișcare planurile pentru salvarea industriei noastre auto, am stabilizat instituțiile noastre bancare, am implementat măsura împrumuturilor de tip "jump start" pentru afacerile mici și am inițiat programe pentru ajutarea financiară a propietarilor de locuințe pentru a-și păstra proprietățile.

Partenerii noștri din cadrul G20 au implementat măsuri similare. Pentru a stabiliza economia globală, am respins măsurile de tip ptotecționist care ar fi putut adânci și mai mult criza. Am cooperat pentru a menține piețele financiare deschise și pentru a susține fluxul comercial și pentru a consolida capacitatea de creditare a sistemul financiar internațional pentru a veni în ajutorul țărilor afectate cel mai rău. Și pentru a preveni viitoare crize, am aplicat măsuri pentru a reforma sistemul de control al finanțelor noastre, incluzând reformele istorice de pe Wall Street adoptate în urmă cu peste șase ani. Acestea au fost măsurile adoptate în 2009, acțiuni care au prevenit apariția unei alte "depresiuni" și care au creat premizele creșterii economice mondiale cu peste 25 de procente în cursul ultimilor șapte ani.

Ceea ce am mai făcut a fost să transformăm summitul G20 în forumul internațional pentru cooperarea economică internațională, iar acea decizie ne-a permis, pe măsură ce refacerea economică evolua, să adoptăm noi măsuri, să întărim economia globală, și acesta este scopul pentru care am venit aici, la Hangzhou. Am dezbătut îndelung pe parcursul mai multor ani pentru a găsi cele mai bune modalități pentru a promova cel mai bine creșterea economică, iar opinia SUA în cadrul G20 a fost întotdeauna una curajoasă, iar poziția a fost susținută de performanțele sale economice.

Începând cu 2010, mediul de afaceri american a creat peste 15 milioane de noi locuri de muncă, am înjumătățit rata șomajului, și, anul acesta, salariile au crescut cu aproape trei procente, care reprezintă un ritm mult mai mare decât cel al inflației. Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat în timpul desfășurării summitului G20, este că, mai mult decât oricând, economiile noastre sunt interconectate și avem mai mult de lucru împreună pentru a menține economia globală într-un ritm de creștere. Avem de lucrat pentru a crește nivelul salariilor, să micșorăm inegalitatea într-un ritm mai accelerat, să oferim tuturor dreptul la oportunități și la securitate într-un mediu economic schimbător, iar aceasta ar trebui să fie parcursul summitului G20, să se asigure că beneficiile globalizării și a progreselor tehnologice sunt împărtășite pe larg de către mai mulți muncitori și de către familii care simt că nu se integrează în economia globală.

Asta este ceea ce am făcut aici, la summitul G20. Ne-am angajat să folosim toate instrumentele politicilor noastre pentru a promova o creștere solidă și incluzivă care creează oportunități pentru tineri și pentru clasa de mijloc. Ne-am concentrat pentru a ne asigura că afacerile pot concura în mod just, și că toate familiile care lucrează pot profita de pe urma tuturor perspectivelor pe care economia digitală le creează. Și ne-am reafirma angajamentul luat pentru a sprijini economiile emergente în lumina inițiativelor de dezvoltare.

Am discutat, de asemenea, modalități de a debloca beneficiile reciproce pe care le oferă comerțul și menținând în același timp favorabil pentru muncitorii noștri și un climat economic echilibrat pentru afacerile noastre. Aceste măsuri includ acorduri comerciale la standarde înalte de care beneficiază clasa de mijloc, cum este TPP (Acordul privind Parteneriatul Transpacific - n.red.), includ colaborarea pentru a opri practicile valutare nejuste, combaterea corupției și evaziunea fiscală globală și include un acord de înființare a unei noi forme de combatere a unor politici distorsionante de pe piețele din sectorul siderurgic internațional care au afectat negativ afaceri și muncitori.

Am adăugat, de asemenea, un impuls luptei pentru protejarea planetei noastre pentru generațiile viitoare. Sâmbătă, SUA și China, au ratificat Acordul de la Paris privind încălzirea globală, iar astăzi, membri G20 au salutat eforturile privind implementarea Acordului de la Paris până la sfârșitul acestui an.

Deci, dacă există ceva clar în acești ultimi opt ani, este faptul că provocările complicate ale secolului 21 nu ar fi putut fi soluționate fără măsuri coordonate și colective. Acordurile nu sunt întodeauna ușoare, iar rezultatele nu apar mereu imediat, respectând diferitele opinii, obținând consensul în loc să se dicteze condiții, aceste lucruri pot fi uneori frustrante, însă este modalitatea prin care progresul a fost obținut și se va obține în viitor. Este modalitatea prin care am ajuns aici în cei opt ani în care am fost afectați de criză și este modalitatea prin care G20 poate progresa pentru toți oamenii în anii ce vor veni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:0,51 m/s
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău