Igor Dodon la tribuna ONU a solicitat recunoașterea și respectarea de facto a statutului de neutralitate a R.Moldova

  • 26 Septembrie 2019 18:56
Igor Dodon la tribuna ONU a solicitat recunoașterea și respectarea de facto a statutului de neutralitate a R.Moldova

Președintele Igor Dodon a vorbit, astăzi, în discursul său la Adunarea Generală a ONU despre necesitatea recunoașterii internaționale a neutralității Republicii Moldova, menționând că acest fapt ar contribui și la reglementarea conflictului transnistrean.

„Fac uz de orice oportunitate pentru a solicita recunoașterea și respectarea de facto a statutului de neutralitate a țării mele. Nu vrem să mai fim tratați ca teritoriu neutru. Este altceva decât stat neutru. Orice încercare de a pune la îndoială acest statut este un act neprietenos la adresa poporului Republicii Moldova”, a declarat președintele Dodon.

Totodată, Igor Dodon a salutat intenția Rusiei de a distruge muniția din stânga Nistrului, dar a evitat să menționeze că este vorba despre armament rusesc. „Vreau să salut anunțul Federației Ruse de reluare a distrugerii munițiilor străine stocate în regiunea transnistreană”, a spus el.

Igor Dodon a sugerat că susține prezența pacificatorilor ruși în zona de securitate până la identificarea unei soluții politice a conflictului, chiar dacă autoritățile de la Chișinău au pledat în ultimii ani pentru transformarea acestei misiuni în una civilă, sub mandat internațional.

În discursul său de aproximativ 20 de minute, timp în care a vorbit și în limba rusă, Igor Dodon s-a referit la problemele stringente ale Republicii Moldova, cum ar fi sărăcia și depopularea, dar a arătat că s-au format premise interne și externe pentru transformări importante.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău