Discurs al Președintelui Director General al SRR, la deschiderea Conferinței Media 2020

  • 30 Iunie 2015 15:33
Discurs al Președintelui Director General al SRR, la deschiderea Conferinței Media 2020

Suntem acum în legătură directă cu colega noastră Simina Botar, care se află la deschiderea Conferinței Media 2020, care începe la această oră, la București, și care va reuni, în premieră, profesioniști din media de pe patru continente.

Reporter: Bună dimineața, Eugen Rusu! Mulțumesc. Am preluat legătura. Conferința Media 2020 începe în aceste momente. Transmisia în direct va acoperi partea pe care aș denumi-o de viziune asupra viitorului radioului și al televiziunii, luând ca reper convențional anul 2020. Pe parcursul conferinței, sperăm să vă spunem lucruri noi despre tendințele pe care specialiștii invitați le prefigurează pentru anii următori, ce apare nou în acest domeniu, ce aparate noi sunt în pregătire și, chiar, voi pronunța cuvântul, ce device-uri sunt în pregătire. Sunt aici reprezentanți ai unor țări cu tradiție în domeniul hardware și software. Mă refer la Japonia și Coreea de Sud. Știu că pe lista invitaților sunt și reprezentanții Chinei. Ce posibilități vă vor oferi acestea, aceste device-uri, spre ce se îndreaptă softul, ca să știți la ce să vă așteptați? Deși eu mă aștept și la mesaje pe e-mail de la dumneavoastră către noi, în care să ne spuneți la ce aplicații lucrați, pornind de la cum vreți să urmăriți contentul pe care vi-l oferim noi, ne așteptăm să aflăm care sunt punctele comune și ce este diferit în cererea pentru conținutul media pe patru continente. Sunt aici reprezentanți din Europa, Asia, America și Australia. Conferința Media 2020 marchează câteva premiere. Este un tip de întâlnire care se petrece pentru prima oară în afara zonei, a teritoriului țărilor din Uniunea Audiovizuală din zona Asia-Pacific. Este prima dată când are loc o întâlnire la un nivel atât de înalt între reprezentanții audiovizualului din această Uniune a Adiovizualului din zona Asia-Pacific și Uniunea Audiovizualului din zona Europeană. Trebuie să vă spun că istoria asociației din zona Asia-Pacific are 52 de ani de experiență și este pentru prima dată când sunt în Europa și se află la București. Vă invit să îl ascultăm acum pe Președintele Director General al Societății Române de Radiodifuziune, gazda acestui eveniment, Ovidiu Miculescu, care va deschide această conferință.

Ovidiu Miculescu: Avem aici patru continente, nu doar două, mai mult decât ne așteptam. Deci, Excelențele dumneavoastră, distinse domnule doctor Javad Mottaghi, distinși delegați, doamnelor și domnilor, dragi colegi, este plăcerea mea și privilegiul de a vă ura un călduros bun venit, din partea Radio România, și a vă spune cât de recunoscători suntem față de Uniunea Audiovizualului Asia-Pacific pentru acceptarea invitației de a ne reuni la București pentru acest eveniment remarcabil, care are loc pentru prima dată în afara ariei geografice Asia-Pacific. Ne exprimăm profunda recunoștință domnului doctor Javad Mottaghi, care a manifestat încredere în noi, care a înțeles faptul că Radio România poate fi și este un partener de nădejde. Aș dori să le mulțumesc, de asemenea, tuturor organițiilor mass media internaționale care au considerat că este important să participe la Conferința Media 2020, precum  Conferința Permanentă a Audiovizualului Mediteranean, Grupul European de Reclamă, Grupul European pentru Reclamă Televizată, Uniunea Audiovizualului din Statele Arabe. Faptul că ne adunăm aici, din nou, sub egida comună a Uniunii Audiovizualului Asia-Pacific, a Uniunii Europene a Audiovizualului și Radio România este de bun augur și consider că aceste zile constituie o ocazie deosebit de bună pentru a reînnoi contracte, pentru a construi această punte prodigioasă între continente. Această reuniune remarcabilă adună laolaltă reprezentanți cheie din Asia, Europa, America de Nord și Australia, uniți de subiectul comun al peisajului deosebit de dinamic în mass media. Sunt uimit de rapiditatea cu care lucrurile au progresat în ultima vreme. Tema evenimentului reflectă puterea din ce în ce mai mare pe care o are mass media și importanța furnizării de informații de acuratețe miliardelor de oameni de pe toată planeta. În anul 2020 ne așteptăm ca mass media să se transforme profund, transformarea a început de altfel deja. Printre acestea aș vrea să menționez câteva, consumul de mass media pe aplicații, telefoane mobile, tablete, platforme hibride, care vor continua să ne provoace și să aducă provocări creatorilor de conținut. Aceasta este o provocare deosebită pentru industria mass media și pentru audiovizual, pentru platformele sociale, pentru a crea conținut mai atrăgător, mai interesant pentru public nișă și, mai ales, pentru publicul tânăr./atataru/ Trebuie să fim proactivi în recunoașterea provocărilor pe care le avem în fiecare zi, să facem schimb de experiență, ne trebuie mai multe întâlniri de acest tip. În următoarele zile avem ocazia și chiar răspunderea de a pregăti jaloanele viitorului în mass-media. Și acum, cu persiunea dumneavoastră, aș dori să vă prezint, pe scurt, Radio România.
*
Reporter: Pe ecran urmează acum un film care conține principalele momente din istoria Radioului public românesc, de la data nașterii, la primele tipuri de transmisii în direct, concert, spectacol de operă, meci de fotbal, și până în zilele noastre, cu oferta de programe naționale, posturile regionale. Noi le știm, este Radioul nostru public. Trebuie să aflăm ce trebuie să facem ca Radioul public să fie și al copiilor și al nepoților noștri, cum le poate fi util, așa cum trebuie să fie un post public: pentru informare, pentru viață și activitate, pentru business, pentru educație și divertisment. În acest timp vă voi spune câteva cuvinte despre Uniunea Audiovizualului din Asia-Pacific, o voi denumi, uneori, ABU, cum se prescurtează. Este o organizație care are o istorie de puțin peste jumătate de secol, este o organizație nonguvernamentală și nonprofit, care promovează interesele colective ale televiziunilor și radiodifuziunilor membre și încurajează cooperarea regională și internațională între radiodifuzori. Nu abordează scopuri politice sau comerciale, prin statut. În mare măsură, activitățile ABU coincid cu activitățile Uniunii Europene a Audiovizualului, schimburi de știri zilnice, pe platforma Asia Viion, coproducții și schimburi de programe, servicii de consultanță managerială și tehnică în domeniul programelor sau al reglementărilor în planificare și coordonare în domeniul frecvențelor internaționale. Prin ce atrage atenția, însă, ABU? Are membri reprezentanții unor țări care sunt în topul inovării în domeniul hard și soft, necesar pentru media. Au experiența contentului pentru un auditoriu extrem de larg, extrem de vast și extrem de variat. Este vorba de 4,2 miliarde de ascultători și telespectatori. În plus, ABU a decis că este momentul să stabilească niște contacte mai strânse cu Europa și a ales ca platformă Bucureștiul și Radio România. Și nu a fost întâmplător. O asemenea decizie nu se ia în pripă, desigur. Radio România s-a remarcat prin seriozitate și spirit constructiv în acțiuni, după ce Radio România a devenit membru al ABU, alături de câțiva din cei mai mari radiodifuzori publici europeni. Să vă spun câteva cuvinte și despre programul de astăzi al conferinței, cele mai interesante aspecte le veți afla în radiojurnalele noastre și în rubricile specializate din „Obiectiv România” și la „Agenda globală”. După încheierea părții dedicate viziunii, după cum am spus la preluarea acestei legături în direct, a viziunii în domeniul audiovizualului, urmează o secțiune de discuție care va descrie tendințele în domeniul media, așa cum se întrevăd ele, cu vorbitori ca Graham Ellis, de exemplu, adjunctul directorului pentru radio din BBC, care va vorbi despre radioul din Marea Britanie, un mare supraviețuitor. Sunt foarte mulți vorbitori, ne vom întoarce cu informații și despre aceștia.
*
Ovidiu Miculescu: Sper că această scurtă prezentare ne-a adus mai aproape de dumneavoastră. Vreau să vă mulțumesc pentru atenție, /să vă urez bine ați venit la București/, un punct important în Europa și în lume, și sper să avem o conferință foarte fructuoasă. Vă mulțumesc din inimă.
Reporter: Și-a încheiat alocuțiunea de deschidere a Conferinței Media 2020 Președintele Director General al Societății Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu. Vor fi trei vorbitori în partea de deschidere a acestei conferințe, care, v-am spus, după opinia noastră, vor vorbi despre viziune în acest domeniu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău