Discurs al Maiei Sandu în Parlamentul European: Nu cerem scurtături. Considerăm aderarea ca bazată pe meritocrație și rezultate realizate. O perspectivă de aderare va oferi cetățenilor Rep. Moldova un semnal puternic că UE este alături de noi

  • 18 Mai 2022 17:50
Discurs al Maiei Sandu în Parlamentul European: Nu cerem scurtături. Considerăm aderarea ca bazată pe meritocrație și rezultate realizate. O perspectivă de aderare va oferi cetățenilor Rep. Moldova un semnal puternic că UE este alături de noi

Președinta Maia Sandu a susținut astăzi un discurs în Parlamentul European în care a declarat că Rep. Moldova solicită să adere la Uniunea Europeană, iar acordarea statutului de țară candidată la aderarea ar fi o soluție corectă. În adresarea sa în fața europarlamentarilor, șefa a condamnat războiul dus de Rusia în Ucraina și a reafirmat susținerea Chișinăului pentru integritatea teritorială a statului vecin, transmite Radio Chișinău.

Președinta Maia Sandu a declarat în plenul Parlamentului European că Rep. Moldova a ales aderarea la UE ca o cale spre prosperitate și pace. Nu suntem naivi să credem că accesul în Uniunea Europeană se face peste noapte, a declarat Maia Sandu, adăugând că Rep. Moldova dorește să fie integrată în UE în funcție de merite, nu din motive geografice. 

”Nu cerem scurtături. Considerăm aderarea ca bazată pe meritocrație și rezultate realizate, și nu pe motive geografice. Respectăm în totalitate principiilor meritocratice. Dar în același timp ne-ar plăcea să vedem pragmatism și flexibilitate politică strategică  din partea statelor membre ale Uniunii Europene. O perspectivă de aderare va oferi cetățenilor Rep. Moldova un semnal puternic că Uniunea Europeană este alături de noi. Pentru noi statutul de candidat la Uniunea Europeană este lumina de la capătul tunelului în aceste vremuri dificile și incerte”, a declarat Maia Sandu. 

Președinta Maia Sandu a condamnat în discursul său agresiunea rusă în Ucraina și a reafirmat susținerea Chișinăului pentru integritatea teritorială a Ucrainei. Crimeea este Ucraina, Donbas este Ucraina, a spus președinta Rep. Moldova în aplauzele europarlamentarilor.

”Vom continua să oferim asistență umanitară Ucrainei, și vom continua să fim alături de poporul ucrainean, vecinii noștri, prietenii noștri, partenerii noștri. Am condamnat imediat războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Susținem suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei la fel cum mereu am făcut-o. Crimeea este Ucraina, Donbass este Ucraina, Kiev este Ucraina (aplauze) și mereu vor fi. Acest război nu are justificare și trebuie oprit imediat”, a subliniat președinta. 

Președinta Parlamentului European Roberta Metsola a adus mulțumiri autorităților moldovene pentru efortul depus în gestionarea crizei refugiaților. Locul Moldovei este în Uniunea Europeană a concluzionat Roberta Metsola, precizând că UE va continua să sprijine Rep. Moldova.

”Mulțumim pentru eforturile țării dumneavoastră și pentru angajamentului personal al dumneavoastră în susținerea unei viziuni pentru un viitor european pentru țara dumneavoastră. Știm cât de profund criza pandemică,  transformarea în arme energetice a surselor de energie și războiul Rusiei împotriva Ucrainei v-a afectat. Noi trebuie să continuăm să vă susținem politic, financiar și cu orice fel de asistență necesară pentru a lupta cu consecințele războiului Federației Ruse în Ucraina. Deci suntem gata să vă susținem odată ce ați început procesul de aplicare pentru a obține statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană”, a menționat Roberta Metsola. 

Roberta Metsola a felicitat-o pe președinta Maia Sandu pentru curajul arătat în fața agresiunii ruse împotriva statului democrat Ucraina. Acesta este primul discurs al unui președinte al Rep. Moldova rostit în Parlamentul European.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău