Directorul Termoelectrica: Întreprinderea este deschisă la dialog cu datornicii
-
12 Septembrie 2017 15:24
Acumularea datoriilor, izolarea termică redusă a clădirilor și furturile din sistem reprezintă o serie de probleme cu va începe și sezonul de încălzire de anul acesta, constată specialiștii în domeniu. O dezbatere pe marginea acestui subiect, cu participarea reprezentanților Termoelectrica și a gestionarilor de fonduri locative a fost organizată astăzi de Institutul pentru Inițiative și Dezvoltare Socială ”Viitorul”.
Deși prețul pe care îl achită consumatorii din municipiul Chișinău pentru o gigacalorie nu este cel mai mare din regiune, anual continuă să fie înregistrate restanțe la plăți, pentru că din cauza izolării termice slabe a edificiilor din capitală, se consumă de 3 ori mai multă energie față de țările europene, a subliniat Victor Parlicov, expert IDIS Viitorul.
„O bună parte din energie care ajunge la clădire se pierde. Pereții sunt prost izolați, se pierde din cauza faptului că oamenii nu-și pot regla consumul de căldură în casă și pentru a-și asigura confortul sunt nevoiți să deschidă geamurile atunci când e prea cald. La alții nu le ajunge căldură. Noi consumăm de circa trei ori mai multă energie pentru a încălzi un metru pătrat, în comparație cu țările europene.”
Datoriile se acumulează în special din consumul ilegal de apă caldă menajeră, a constatat o administratoare a unei asociații de locatari.
„Datoriile se formează de la apă și numai de la apă, pentru că contoarele care merg la verificare nu lucrează după verificare. Ele cum curgeau și nu calculau apa cum trebuie, așa și nu o calculează.”
Un alt administrator s-a plâns pe faptul că din cauza datoriilor, despre care nu e clar cum se formează, este nevoit să treacă prin procese de judecată anevoioase cu Termoelectrica.
„Problema datoriilor, a datoriilor istorice și modalitatea de calculare a lor: atunci când eu am date că noi achităm și nu avem datorii în ultimii cinci ani, ei spun că sunt datorii. Pe mine mă interesează cum se formează. Când mă adresez la Termoelectrica ei spun că nu au date despre ce a fost la Termocom.”
Directorul general al Termoelectrica, Veaceslav Eni, a explicat că întreprinderea este deschisă la dialog cu datornicii și pot fi încheiate înțelegeri de stingerea treptată a datoriilor.
„Noi înțelegem situația financiară a consumatorului și se merge la preîntâmpinare, se semnează grafice și se dă posibilitatea de stingere a datoriilor. Blocările de conturi au loc numai în cazul când gestionarul refuză să participe la negocieri cu noi.”
Veaceslav Eni a mai spus că din aproximativ 3000 de apartamente verificate de lucrătorii Termoelectrica, 117 erau conectate ilegal la agentul termic, deși figurau oficial ca fiind la încălzire autonomă.