Directorul SIS, Alexandru Musteață: Amplificarea separatismului în UTA Găgăuzia și orchestrarea unor presiuni din regiunea transnistreană sunt parte a planului de destabilizare a R. Moldova din partea Rusiei

  • 05 Martie 12:06
Directorul SIS, Alexandru Musteață: Amplificarea separatismului în UTA Găgăuzia și orchestrarea unor presiuni din regiunea transnistreană sunt parte a planului de destabilizare a R. Moldova din partea Rusiei

Serviciul de Informații și Securitate a intrat în posesia unor documente care arată o implicare fără precedent a Federației Ruse în procesele electorale și politica internă a Rep. Moldova, cu scopul deturnării procesului de integrare europeană, compromiterea referendumului din toamnă, pană la control parlamentar în anul 2025.  Avertizările vin din partea directorului Serviciului, Alexandru Musteața, care a  anunțat astăzi într-o conferință de presă că Moscova a început aplicarea unei strategii în trei etape în acest scop, transmite Radio Chișinău.

Strategia Federației Ruse prevede susținerea și implicarea unor actori politici din R. Moldova, dar și din cei plecați peste hotare, generarea unor crize economice și sociale, proteste inclusiv cu degenerări în violențe, atacuri informaționale, spune directorul SIS Alexandru Musteața.

„Prima etapă a început în 2023, când s-a încercat compromiterea alegerilor locale,  iar acum se încercă realizarea următoarelor două etape cu intenția de a se amesteca în procesele electorale din acest an. Avem informații că se pun în aplicare tentative de a compromite referendumul pentru integrare europeană, de imixtiunea în alegerile prezidențiale precum și de denigrare a instituțiilor și candidaților politici care vor promova aderarea la UE. A treia etapă planificată pentru 2025 are drept scop controlul asupra Parlamentului Rep. Moldova prin accederea partidelor politice aflate sub influența Federației Ruse”, a declarat Alexandru Musteață.

Moscova va coaliza partidele proruse în jurul unui candidat așa-numit independent, susținând actori politici care se declară stataliști dar servesc  intereselor Moscovei. Cel mai mare grup pe care mizează Federația Rusă în destabilizarea ordinii democratice în țară este cel al fugarului Ilan Șor.

Discreditarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană este un obiectiv principal pentru anul 2024, a subliniat Alexandru Musteața.

„Scenariul  aplicat include crearea premiselor pentru a scădea prezența la vot sau  a compromite ideea referendumului. Potrivit evaluărilor, de partea rusă se mizează pe opțiunea de boicot, votul împotrivă, sau încadrarea unei alte întrebări suplimentare care să ducă cetățenii în eroare și să manipuleze prin crearea unei asocieri  false între integrarea europeană și falsa aderare la alianțe și blocuri militare”, a spus Alexandru Musteață.

Amplificarea tendințelor radicale separatiste în regiunea autonomă găgăuză și orchestrarea unor presiuni din regiunea transnistreană, sunt parte a planului de destabilizare din partea Federației Ruse care mizează pe crearea falsă de dezbinare socială în Rep. Moldova, a mai spus directorul SIS.

Distribuirea falsurilor pe rețelele sociale, investirea în așa-numite studii și sondaje de opinie, deschiderea unor televiziuni care să promoveze conținut propagandistic, corupere și cumpărarea politicienilor, sunt alte acțiuni prin care Federația Rusă încearcă să deturneze parcursul european al Rep. Moldova și accederea în Parlamentul de la Chișinău a partidelor politice subordonate Moscovei.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău