Directorul Radio Chișinău, Valentin Niculescu: Faptul că suntem în mod constant citați atât de presa locală, cât și cea din România dovedește că Radio Chișinău a reușit să devină o voce distinctă și mai ales credibilă

  • 01 Decembrie 2021 09:45
0%
00:00:00
00:00:00

Valentin Niculescu, din 2011 director al Radio Chișinău.

Radio Chișinău: Domnule Valentin Niculescu, acum 10 ani se lansa Radio Chișinău. Ce a însemnat pentru spațiul informațional din Republica Moldova, ce importanță și ce impact a avut după o absență de 71 de ani?

Valentin Niculescu: Cred că apariția sau mai bine spus reapariția Radio Chișinău în spațiul mediatic din Republica Moldova trebuie analizată din cel puțin două perspective. Întâi ca un gest de recuperare istorică și de revenire la matcă, deoarece nu trebuie uitat că Radio Basarabia al cărui succesor legitim este actualul Radio România Chișinău, a fost primul post de radio care a emis în Basarabia în 1931, cum ați menționat și dumneavoastră. Al doilea aspect foarte important este că apariția Radio Chișinău a adus ceva, poate unic, un jurnalism de calitate. Afilierea Radio Chișinău la Radio România a însemnat, totodată, și aceleași standarde deontologice, stricte care urmăresc livrarea unei informației prompte și mai ales de calitate și aici chiar cred că este unul din domeniile de excelență ale Radio Chișinău, calitatea editorială. 

Radio Chișinău: Cum apreciați evoluția postului, a reușit Radio Chișinău în opinia dumneavoastră în primii 10 ani de activitate să devină o voce distinctă în peisajul mediatic din Republica Moldova?

Valentin Niculescu: Eu cred că da, cum spuneam și mai înainte, calitatea corpului editorial al Radio Chișinău și al știrilor furnizate inspiră încrederea ascultătorilor noștri. Faptul că suntem în mod constant citați atât de presa locală cât și cea din România dovedește că Radio Chișinău a reușit să devină o voce distinctă și, mai ales, credibilă, fapt care nu ar putea decât să ne bucure și să ne motiveze pe mai departe.

Radio Chișinău: Considerați că România este suficient de prezentă în spațiul informațional al Republicii Moldova?

Valentin Niculescu: Uitați da, ați pus degetul pe rană. Aceasta este o problemă la acest moment, mai ales având în vedere configurația spațiului mediatic din Republica Moldova. Apariția Radio Chișinău în 2011 și a TVR în 2014 desigur sunt încurajatoare. Vin în întâmpinarea necesităților informaționale al unui segment important al populației, dar categoric se simte nevoia unei prezențe mai active, mai diversificate a presei de limbă română. O presă care să contracareze influențele mediatice străine și de tradițiile, limba și obiceiurile noastre.

Radio Chișinău: Domnule Niculescu, cum vedeți acest post de radio la aniversarea de 20 de ani de Radio România în Republica Moldova?

Valentin Niculescu: E bine că ați pus 20 de ani, eu mă gândeam deja la 40 de ani, dar hai să ne limităm la cei 20 de ani menționați de dumneavoastră. Din punctul meu de vedere este foarte simplu, sper că la aniversarea de 20 de ani, dar nu numai, ascultători noștri, imaginați-vă o conversație dintre doi ascultători de ai noștri și în care ei să spună: „E adevărat, am auzit la Radio România Chișinău ”.

Radio Chișinău: Domnule Valentin Niculescu, vă mulțumim și vă urăm la mulți ani alături de Radio România Chișinău.

Valentin Niculescu: Vă mulțumesc. La mulți ani România, la mulți ani Radio România Chișinău!

Interviu realizat de Victor Pogor

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău