Directorul NASA, Jim Bridenstine, a retras definitiv invitația făcută lui Dmitri Rogozin de a vizita SUA
-
07 Ianuarie 2019 15:38
Confruntat cu critici din partea parlamentarilor americani, directorul NASA, Jim Bridenstine, a retras invitația de a vizita Statele Unite, trimisă anterior lui Dmitri Rogozin, șeful Roskosmos.
Într-un interviu exclusiv pentru Washington Post, citat de Pagina de Rusia, Bridenstine a spus că invitația a fost o încercare de a menține o relație cu Rogozin. Dar, după ce invitația a fost criticată de mai mulți senatori-cheie, el a decis s-o retragă.
Rogozin a fost inclus pe lista de sancțiuni de către administrația Obama în 2014 ca răspuns la acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina. În acel moment el era vicepremier. După introducerea sancțiunilor, el a comentat ca Rusia ar trebui să sisteze transportul de astronauții NASA spre Stația Spațială Internațională (ISS).
„După ce am analizat sancțiunile împotriva industriei noastre spațiale, propun ca SUA să-și livreze astronauții spre ISS folosind o trambulină”, a scris el pe Twitter.
Senatorul democrat Jeanne Shaheen și declarat că, având în vedere trecutul lui Rogozin de ”naționalist pretențios” și includerea sa în lista de sancțiuni, nu ar fi trebuit niciodată să i se trimită invitații.
„Invitația lui Dmitri Rogozin, unul dintre principalii arhitecți ai campaniei de agresiune a Kremlinului împotriva țărilor vecine, subminează mesajul nostru și distruge principalele obiective ale SUA în securitatea națională”, a declarat Shaheen miercuri.
„Rogozin a demonstrat în repetate rânduri că preferă conflictul cooperarii, iar această invitație slăbește poziția SUA, arătând cât de ușor pot depăși oficialitățile ruse sancțiunile transatlantice”, a adăugat Shaheen.
Un purtator de cuvant al NASA a declarat vineri ca vizita, programata initial pentru luna februarie, va fi amanata. Dar, pe măsură ce criticile s-au intensificat, agenția spațiala a decis că cea mai bună cale ar fi retragerea completă a invitației.
Deși SUA și URSS au fost rivale în cursa spațială în anii 1960, țările au devenit mai târziu partenere, lucrând împreună în numeroase proiecte spațiale, printre care și programul Soyuz-Apollo din 1975, când navele spațiale ale celor două țări s-au atasat pe orbita.