Directorul general al OMS îi cere premierului chinez o colaborare mai puternică în legătură cu originea coronavirusului

  • 06 Februarie 11:02
Directorul general al OMS îi cere premierului chinez o colaborare mai puternică în legătură cu originea coronavirusului

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, i-a vorbit premierului chinez Li Keqiang, cu care a avut o întâlnire la Beijing, despre necesitatea unei "colaborări mai puternice" pentru a determina originile COVID-19 și a cerut ca aceasta "să aibă la bază știința și dovezi", transmite duminică EFE, citat de AGERPRES.

Într-un mesaj publicat sâmbătă seara pe profilul său oficial de Twitter, Tedros i-a mulțumit lui Li pentru sprijinul oferit în vederea "consolidării OMS" și a menționat că a vorbit cu el despre intensificarea campaniilor mondiale de vaccinare, pentru a reuși ca 70% din populația globului să primească serul anticoronavirus.

"Solidaritatea este cheia pentru a garanta accesul și caracterul accesibil al vaccinurilor", a adăugat el.

După întrevederea de sâmbătă, Ministerul Afacerilor Externe din China a publicat un comunicat în care menționează că Tedros a declarat că "OMS aderă la principiile științifice pentru anchetarea originilor virusului și se opune politizării"acestui proces.

În ceea ce-l privește, Li a cerut "unitate și cooperare" în lupta mondială împotriva SARS-CoV-2 și a fost de acord cu privire la importanța accesibilității atât din punct de vedere al costurilor, cât și al disponibilității vaccinurilor pentru "a forma o barieră umanitară".

Potrivit premierului chinez, obiectivul ar trebui să fie "utilizarea mijloacelor științifice și tehnologice pentru a dezvolta medicamente eficiente care să ajute la înfrângerea noului coronavirus, dușmanul comun al umanității, cât mai repede cu putință".

Tedros s-a întâlnit sâmbătă și cu ministrul de externe chinez, Wang Yi, care a apreciat că vânzarea a peste 2,1 miliarde de doze de vaccin anticoronavirus către peste 120 de țări și organisme internaționale reprezintă "cea mai mare operațiune umanitară de urgență" pe care a lansat-o China de la crearea, în 1949, a Republicii Populare.

Potrivit AFP, aceasta este prima vizită în China a șefului OMS din ianuarie 2020, la câteva săptămâni după identificarea oficială a primelor cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus în Wuhan (cel mai populat oraș din China centrală).

Apoi, în ianuarie 2021, experți internaționali ai OMS s-au deplasat la Wuhan pentru a identifica originile virusului, în colaborare cu omologii lor chinezi. Într-o anchetă comună dată publicității în martie 2021, ei au apreciat drept "extrem de puțin probabil" ca virusul să provină dintr-un laborator și au privilegiat pista unei contaminări naturale prin intermediul animalelor.

Ulterior, Tedros a vorbit despre un eșec al Beijingului în a pune la dispoziție "informații brute" despre virus, considerând acest aspect "o problemă" în trasabilitatea originii pandemiei.

La doi ani de la începutul pandemiei, oamenii de știință încă au probleme în a stabili originea virusului. OMS, cu sediul la Geneva, a creat o nouă echipă de oameni de știință pentru a relansa ancheta și a studia alți agenți patogeni susceptibili de a declanșa viitoare pandemii. China a respins până acum apelurile de a continua cercetările pe teren.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
3,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:3,09 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
2
Fri
1
Sat
2
Arhivă Radio Chișinău