Directorul CNA, la întrevederea cu FMI: Din 3 miliarde de lei sechestrate de ARBI, jumătate se referă la dosarele fraudei bancare

  • 26 Februarie 11:59
Directorul CNA, la întrevederea cu FMI: Din 3 miliarde de lei sechestrate de ARBI, jumătate se referă la dosarele fraudei bancare

Fondul Monetar Internaţional va sprijini în continuare Republica Moldova, în particular Centrul Naţional Anticorupţie şi Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI), în eforturile de recuperare a banilor sustraşi în urma devalizării sistemului financiar-bancar.

Despre aceasta a comunicat reprezentantul FMI în R.Moldova, Volodymyr Tulin în cadrul unei întrevederi cu directorul CNA, Ruslan Flocea şi şeful ARBI Sergiu Carapunarlî, potrivit unui comunicat al Centrului.

„În prezent, Agenţia notifică circa 3 miliarde de lei - suma totală a bunurilor pe care s-a aplicat sechestru în urma investigaţiilor financiare paralele, iar jumătate din aceşti bani, adică aproximativ 1,5 miliarde de lei, sunt banii secehestraţi în dosarele fraudei bancare. La momentul actual, ARBI cooperează intens cu omologii de peste hotare prin schimb de informaţii şi de date, însă toată această activitate ar putea deveni mai eficientă după implementarea unui Sistem informaţional automatizat care va permite activizarea proceselor de recuperare”, a a afirmat Ruslan Flocea.

Potrivit comunicatului CNA, reprezentantul FMI a apreciat paşii înregistraţi de ARBI în privinţa creării conceptului  Sistemului informaţional automatizat care va integra o bază de date naţională despre bunurile infracţionale şi statutul acestora în diferite faze ale procesului de recuperare şi valorificare a lor. „Reprezentantul FMI s-a arătat convins că acest Registru al bunurilor infracţionale va permite Agenţiei să coopereze  inteligent şi operativ cu toţi furnizorii de date relevante despre bunurile infracţionale, ceea ce va permite recuperarea şi valorificarea acestora în folosul statului”, menționează reprezentanții Centrului. 

La finalul vizitei, Volodymyr Tulin a reitereat disponibilitatea FMI de a sprijini bunele iniţiative ale CNA şi proiectele comune legate de identificarea, repatrierea şi recuperarea mijloacelor financiare delapidate din sistemul bancar. "Așteptăm cu nerăbdare să continuăm cooperarea și să îndeplinim misiunea fundamentală a FMI de a asigura stabilitatea sistemului monetar internațional", a spus Tulin.

Amintim că, crearea Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale a venit ca urmare a angajamentelor asumate de Republica Moldova în baza Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Amintim că valoarea fraudei bancare din 2014 constituie circa un miliard de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
3,63 °C
cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Tue
10 °C
Wed
12 °C
Thu
14 °C
Fri
15 °C
Sat
12 °C

Curs oficial BNM 06 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0354 -0.0863
USD 18.5436 0.1155
RON 4.1489 -0.0175
UAH 0.6769 0.0080
RUB 0.2405 0.0057
Arhivă Radio Chișinău