Directorul CNA, la întrevederea cu FMI: Din 3 miliarde de lei sechestrate de ARBI, jumătate se referă la dosarele fraudei bancare

  • 26 Februarie 2020 11:59
Directorul CNA, la întrevederea cu FMI: Din 3 miliarde de lei sechestrate de ARBI, jumătate se referă la dosarele fraudei bancare

Fondul Monetar Internațional va sprijini în continuare Republica Moldova, în particular Centrul Național Anticorupție și Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), în eforturile de recuperare a banilor sustrași în urma devalizării sistemului financiar-bancar.

Despre aceasta a comunicat reprezentantul FMI în R.Moldova, Volodymyr Tulin în cadrul unei întrevederi cu directorul CNA, Ruslan Flocea și șeful ARBI Sergiu Carapunarlî, potrivit unui comunicat al Centrului.

„În prezent, Agenția notifică circa 3 miliarde de lei - suma totală a bunurilor pe care s-a aplicat sechestru în urma investigațiilor financiare paralele, iar jumătate din acești bani, adică aproximativ 1,5 miliarde de lei, sunt banii secehestrați în dosarele fraudei bancare. La momentul actual, ARBI cooperează intens cu omologii de peste hotare prin schimb de informații și de date, însă toată această activitate ar putea deveni mai eficientă după implementarea unui Sistem informațional automatizat care va permite activizarea proceselor de recuperare”, a a afirmat Ruslan Flocea.

Potrivit comunicatului CNA, reprezentantul FMI a apreciat pașii înregistrați de ARBI în privința creării conceptului  Sistemului informațional automatizat care va integra o bază de date națională despre bunurile infracționale și statutul acestora în diferite faze ale procesului de recuperare și valorificare a lor. „Reprezentantul FMI s-a arătat convins că acest Registru al bunurilor infracționale va permite Agenției să coopereze  inteligent și operativ cu toți furnizorii de date relevante despre bunurile infracționale, ceea ce va permite recuperarea și valorificarea acestora în folosul statului”, menționează reprezentanții Centrului. 

La finalul vizitei, Volodymyr Tulin a reitereat disponibilitatea FMI de a sprijini bunele inițiative ale CNA și proiectele comune legate de identificarea, repatrierea și recuperarea mijloacelor financiare delapidate din sistemul bancar. "Așteptăm cu nerăbdare să continuăm cooperarea și să îndeplinim misiunea fundamentală a FMI de a asigura stabilitatea sistemului monetar internațional", a spus Tulin.

Amintim că, crearea Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale a venit ca urmare a angajamentelor asumate de Republica Moldova în baza Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Amintim că valoarea fraudei bancare din 2014 constituie circa un miliard de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău