Direcțiile de acțiune pentru prevenirea, intervenția și monitorizarea suicidului, au fost discutate pe o platformă intersectorială

  • 04 Iunie 2021 18:07
Direcțiile de acțiune pentru prevenirea, intervenția și monitorizarea suicidului, au fost discutate pe o platformă intersectorială

Astăzi a avut loc prima ședință a Grupului de lucru intersectorial pentru elaborarea strategiilor de prevenție a suicidului, la care au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Afacerilor Interne, Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală, Centrelor Prietenoase Tinerilor, serviciilor de asistență psiho-pedagogică și a altor actori implicați în abordarea intersectorială la nivel național a fenomenului suicidului.

În cadrul ședinței, au fost prezentate rezultatele studiului „Analiza situațională în domeniul suicidului”, elaborat în baza Memorandumului de Înțelegere între Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare cu suportul proiectului MENSANA „Reforma Serviciilor de Sănătate Mintală din Moldova”. Analiza a fost efectuată în colaborare cu experții internaționali, iar exemplele și bunele practici prezentate vor contribui la elaborarea și implementarea unor acțiuni concrete de abordare a grupurilor supuse riscului de comportament suicidal.

Discuțiile au fost foarte productive, fiind conturate acțiunile care urmează a fi întreprinse, în baza rezultatelor și recomandărilor studiului: elaborarea instrumentelor pentru colectarea  de date cu privire la tentativele suicidale și suicid veridice, elaborarea și implementarea unui algoritm de acțiuni/referire pentru cazurile persoanelor aflate în situații de risc suicidal, elaborarea și instituirea unor servicii de prevenire și  a liniei telefonice de urgență pentru persoanele aflate în situații de criză și risc suicidal.

Suicidul este problemă majoră de sănătate publică. Totodată, în ultima perioadă, se atestă o creștere a numărului de decese prin suicid în rândul copiilor și tinerilor, majoritatea fiind încadrați în procesul educațional. Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că în mediu rata de suicid în lume este de 10,6 la 100 mii populație, iar în regiunea Europeană este de 15,4 la 100 mii populație.

Statisticile oficiale în Republica Moldova au scos în evidență principalele repere ce conturează tendințele fenomenului de suicid și ale tentativelor suicidale. În dinamică observăm o scădere a numărului de cazuri de suicid înregistrate în țară: în anul 2019 – 467 cazuri, comparativ cu 546 cazuri în anul 2016, se arată în comunicatul MSMPS.

O importanță majoră asupra formării comportamentului suicidal la o persoană o au factorii sociali și de mediu, comunicarea și relațiile cu persoanele apropiate, familia, prietenii. Dezvoltarea serviciilor de sănătate mintală în țară au determinat o dinamică pozitivă în ceea ce privește promovarea sănătății mintale și profilaxia tulburărilor mintale și de comportament, inclusiv comportamentelor suicidale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău