Diplomație cu pistolul în coaste. Rusia i-a speriat pe europeni (Adevărul)

  • 25 Mai 2015 10:04
Diplomație cu pistolul în coaste. Rusia i-a speriat pe europeni (Adevărul)

Revista presei din 25 mai 2015

Evenimentul Zilei scrie că la Riga s-a dat semnalul de alarmă pentru partidele pro-europene: Este Riga, finalul „poveștii de succes” moldovenești? Potrivit publicației, mesajul esențial pentru Chișinău al documentului final adoptat la Riga este clar: decideți de care parte sunteți, faceți reformele așteptate și peste un cincinal mai vorbim despre integrare… Autoritățile europene nu se mai lasă păcăliți de „opereta” din Republica Moldova, acolo unde aderarea a devenit doar un pretext pentru abuzuri și jafuri de miliarde din bănci. Duplicitatea specifică locală, aceea de a mima europenizarea în timp ce corupția și injustiția macină sistemul, discreditând până și ideea europeană, este de acum inacceptabilă pentru cei de la care se așteaptă banii necesari Moldovei pentru a deveni o țară civilizată, scrie EVZ.

Aceeași publicație reține declarația fostului premier Iurie Leancă, potrivit căruia „Summit-ul de la Riga arată că țara merge într­-o direcție proastă și că acesta va fi un duș rece pentru autorități!”. Se impune crearea unei majorități pro-europene, a subliniat fostul premier.

Declarația semnată la summit-ul de la Riga este catalogată de diplomația Republicii Moldova ca fiind „un compromis rezonabil”, iar țara noastră urmează să implementeze în continuare reforme pentru a progresa în parcursul european, scrie Ziarul Național. Pentru Republica Moldova, acest rezultat este unul pozitiv, deoarece în paragraful 7 al declarației summit-ului de la Riga se face o referință foarte și foarte clară la aspirațiile europene și la alegerea europeană a statelor din Parteneriatul Estic care au încheiate Acordurile de Asociere, a precizat ministrul de Externe Natalia Gherman. Ea a adăugat că integrarea europeană întotdeauna a fost condiționată de implementarea reformelor și promovarea valorilor comune.

Potrivit Adevărului, la Riga s-a făcut ”diplomație cu pistolul în coaste. Rusia i-a speriat pe europeni”, titrează publicația. Că Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga s-a desfășurat sub semnul fricii de Rusia, se vede inclusiv în documentul final al reuniunii. Fără să facă niciun fel de promisiuni ferme, țările membre UE s-au angajat să continue parteneriatul cu vecinii de la est, păstrând deschisă opțiunea aderării într-un viitor nedefinit, scrie George Damian în Adevărul. Publicația amintește că trupe ruse sunt staționate – sau există regiuni separatiste în țările care și-ar dori o apropiere de Uniunea Europeană: regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Crimeea anexată de la Ucraina (plus rebeliunea din Donețk), în regiunile Georgiei Abhazia și Osetia de sud, la care se adaugă conflictul înghețat din Nagorno-Karabah.

Ziarul Național atenționează că în estul Republicii Moldova ar putea REIZBUCNI conflictul. Oficiali de la Moscova și Tiraspol au avertizat că există riscul reizbucnirii conflictului în estul Republicii Moldova, după ce Parlamentul ucrainean a anulat dreptul de tranzit pentru trupele ruse staționate în Transnistria. Parlamentul ucrainean a aprobat, joi, anularea a cinci acorduri de securitate cu Moscova, inclusiv unul care permitea rușilor să transporte personal militar spre regiunea transnistreană, unde dispune de o forță de menținere a păcii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău