Diplomația rusă menționează condițiile pentru dezamorsarea situației legate de Ucraina

  • 10 Februarie 2022 14:55
Diplomația rusă menționează condițiile pentru dezamorsarea situației legate de Ucraina

Federația Rusă dorește ca Ucraina să scoată în afara țării armele și echipamentele militare primite în ultimul timp de la aliații ei, a anunțat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse Maria Zaharova într-o conferință de presă miercuri, potrivit Interfax și Zerkalo nedeli, citate de Agerpres.

Se poate ajunge la o dezescaladare cu Rusia prin satisfacerea câtorva condiții, a spus Zaharova, menționând printre acestea plecarea instructorilor militari occidentali din Ucraina, scoaterea armelor și echipamentului primite de Kiev în ultimul timp din străinătate în afara teritoriului Ucrainei și renunțarea participării acesteia la orice fel de exerciții militare împreună cu NATO.

"Suntem convinși că este posibilă o dezescaladare legată de Ucraina și încă destul de repede, dar pentru aceasta este nevoie să fie suspendate livrările de arme către Ucraina, să fie rechemați instructorii și consilierii militari occidentali de pe teritoriul ucrainean, să înceteze orice exerciții comune între forțele armate ucrainene și NATO, precum și să fie scoase în afara Ucrainei toate armele și echipamentele primite până acum de Kiev", a declarat Maria Zaharova, citată de Interfax.

Reprezentanta Ministerului de Externe rus s-a referit și la exercițiile tactice ale armatei ucrainene, preconizate să aibă loc între 10 și 20 februarie, concomitent cu manevrele comune ale Rusiei și Belarusului. "În cursul acestor exerciții se va exersa utilizarea sistemelor de rachete antitanc Next Generation Light Anti-tank Weapon și Javelin, primite de Ucraina de la Regatul Unit și SUA, precum și a dronelor turcești Bayraktar", a spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Evocând numele de cod al exercițiilor ucrainene 'Snowstorm-2022', Zaharova a comentat ironic că speră ca acestea să nu se termine ca faimoasa povestire a lui Pușkin, cu același nume. La celebrul poet rus Aleksandr Pușkin, personajul principal se rătăcește din cauza viscolului și nu mai ajunge la biserica unde îl aștepta iubita sa, care fugise de acasă.

"Dacă vorbim despre securitate regională într-un context mai larg, atunci pentru consolidarea ei, NATO ar trebui, între altele, să anunțe că renunță la politica 'ușilor deschise', iar Ucraina să revină la statutul său de țară neutră, în afara blocurilor militare, statut proclamat în Declarația privind suveranitatea Ucrainei din 16 iulie 1990", a susținut reprezentanta MAE rus în aceeași conferință de presă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:46 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău