Dionis Cenuşă: După discursul lui Dodon la ONU, practic, Rusia este absolvită de orice responsabilitate pentru cele întâmplate la începutul anilor ’90 (Revista presei)

  • 27 Septembrie 2019 09:10
Dionis Cenuşă: După discursul lui Dodon la ONU, practic, Rusia este absolvită de orice responsabilitate pentru cele întâmplate la începutul anilor ’90 (Revista presei)

Dodon, cu același refren, la ONU: Recunoașterea neutralității R. Moldova, titrează Jurnal TV, care dă reacția unor deputați ACUM. Vicepreședinții Parlamentului, Alexandru Slusari și Mihail Popșoi, au declarat aseară, într-o emisiune televizată, că poziția acestuia nu coincide cu cea a majorității parlamentare sau a Guvernului. „Ar fi trebuit să fie mai pronunțat, fără echivocuri, să fi spus despre evacuarea trupelor rusești din regiunea transnistreană. Jurnal TV amintește că, la începutul acestei săptămâni, premierul Maia Sandu declara că a fost decizia comună a guvernării ca președintele Igor Dodon să reprezinte R. Moldova la Adunarea Generală ONU, dar a avertizat că Guvernul se poate disocia de declarațiile acestuia, dacă vor devia de la poziția cunoscută a Chișinăului, inclusiv în chestiuni ca retragerea forțelor ruse din regiunea transnistreană.

Discursul preşedintelui Dodon de la ONU a însemnat promovarea unor teze geopolitice favorabile Rusiei, atenționează politologul Dionis Cenuşă,  citat de TVR. El consideră că discursul preşedintelui Igor Dodon de la tribun ONU, făcut în două limbi, în cea română şi cea rusă, nu îşi are niciun sens, decât dorinţa de a insista pe teza că Republica Moldova face parte din spaţiul “rusolingv”. Și mesajul despre conflictul transnistrean este, de asemenea, distorsionat: „Practic, Rusia este absolvita de orice responsabilitate pentru cele întâmplate la începutul anilor ’90. Iar toata responsabilitatea este cumva atribuit” unor factori geopolitici depersonalizaţi”. Potrivit expertului, premierul Maia Sandu i-a oferit presedintelui Dodon o scenă internaţională, iar cel din urmă a folosit această tribună pentru a se promova pe sine şi tezele ruse legate de realităţile moldoveneşti.

Ziarul Național reține reacţia fostului premier Pavel Filip, care a criticat discursul lui Igor Dodon. „NU am auzit solicitarea de retragere a trupelor străine de pe teritoriul țării noastre. NU am auzit condamnarea agresiunii militare străine, anexarea teritoriilor și încălcarea hotarelor recunoscute internațional în state suverane, inclusiv în state vecine. Am asistat la un act rușinos care a demonstrat un singur lucru: Guvernul de la Chișinău a pierdut definitiv controlul asupra politicii externe, iar acest discurs penibil a fost scris nu la Chișinău și nu în limba română”, a comentat Pavel Filip.

Comentatorul politic Victor Ciobanu califică discursul șefului statului ca fiind unul „tradițional”, „este exact ceea ce ne-am obișnuit deja să auzim de la președintele Dodon”, „repetă formule ale lui Putin”, observă expertul, citat de Ziarul de Gardă. El mai atenționează că este premieră în Republica Moldova când avem o guvernare de orientări geopolitice diferite.

Deputatul Iurie Reniță se arată dezamăgit de discursul președintelui R. Moldova de la tribuna principală a Organizației Națiunilor Unite, scrie Deschide.md. El lasă de înțeles, că Dodon a executat cu strictețe comanda Moscovei.

Într-un editorial pentru Cotidianul, jurnalistul Vitalie Călugăreanu se referă la adunarea judecătorilor anunțată pentru astăzi și scrie că este „o zi importantă pentru soarta justiției moldovenești și, prin ricoșeu direct, pentru viitorul acestei țări. Justițiarii au șansa de a-și face curățenie în curte ca gospodarii înaintea Paștelui. Întrebarea e dacă vor reuși oamenii onești rămași în sistem să fie suficient de mulți și puternici încât să împingă „bolovanii” mari din calea tăvălugului schimbării, pentru ca acesta să-și urmeze parcursul firesc?

După trei ridicări de imunitate a deputaților într-o singură săptămână, după ridicarea imunității președintelui CSJ și după adresarea la Curea Constituțională a procurorului general interimar privind interpretarea articolului privind inamovibilitatea foștilor și actualilor judecători ai CC, oamenii fostului regim din justiție, care au „căzut” din avion când au decolat stăpânii, au înțeles că tăvălugul vine peste ei. Prin urmare, lor nu le rămâne decât să recurgă la ultima pârghie ce le-ar permite să conserve sistemul cu ei în interior. Autorul scrie că în orele rămase până la Adunare, în întuneric, se va da o luptă pe viață și pe moarte.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chişinău
6 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:33 %
Vint:7,7 m/s
Wed
3 °C
Thu
6 °C
Fri
8 °C
Sat
10 °C
Sun
8 °C

Curs oficial BNM 31 Martie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1152 0.2034
USD 18.1709 0.0832
RON 4.1658 0.0474
UAH 0.6473 0.0012
RUB 0.2275 -0.0038
Arhivă Radio Chișinău