Dintr-o închisoare din Arctica, Navalnîi spune că nu regretă întoarcerea în Rusia în urmă cu trei ani

  • 17 Ianuarie 19:34
Dintr-o închisoare din Arctica, Navalnîi spune că nu regretă întoarcerea în Rusia în urmă cu trei ani

Liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, care ispășește în prezent sentințe cumulate de aproape 30 de ani de închisoare, a afirmat miercuri că nu regretă că s-a întors în Rusia, la trei ani după ce a fost arestat pe un aeroport din Moscova, declarându-se convins că statul președintelui Vladimir Putin se va prăbuși într-o bună zi împreună cu elita postsovietică, pe care a catalogat-o drept coruptă, avidă de putere și duplicitară, potrivit EFE și Reuters.

Navalnîi (47 de ani), un fost avocat care a devenit cunoscut în urmă cu peste un deceniu prin ridiculizarea elitei lui Putin pe care a acuzat-o de corupție pe scară largă, se află în prezent într-o închisoare la aproximativ 60 km nord de Cercul Polar.

"Am țara mea și convingerile mele. Nu vreau să renunț nici la țara mea, nici la ideile mele. Nu o pot trăda pe niciuna. Dacă convingerile tale valorează ceva, trebuie să fii pregătit să le aperi. Și, dacă este necesar, să faci unele sacrificii", a transmis Navalnîi prin contul său de Telegram.

El mărturisește că atât deținuții, cât și funcționarii din penitenciare îi pun mereu aceeași întrebare: "De ce te-ai întors?".

"Cu doar trei de ani în urmă, m-am întors în Rusia după ce am încheiat tratamentul la care fusesem supus în urma otrăvirii. Am fost arestat la aeroport și sunt în închisoare de trei ani", a spus el.

Navalnîi a negat că întoarcerea în țară ar fi fost rezultatul unei înțelegeri "secrete" cu Kremlinul și a insistat asupra faptului că, dacă o persoană nu este dispusă să meargă până la capăt, înseamnă că nu are convingeri sau principii, ci doar "idei în cap".

"Desigur, nu îmi place să stau în închisoare. Dar nu voi renunța nici la ideile mele și nici la patria mea. Convingerile mele nu sunt nici exotice, nici sectare, nici radicale (...). Oamenii de la putere trebuie să se schimbe. Alegerile libere și corecte sunt cel mai bun mod de a alege autoritățile. Toată lumea are nevoie de o justiție corectă. Corupția distruge statul. Nu trebuie să existe cenzură", a afirmat el.

Opozantul rus consideră că "statul putinist nu este viabil", denunțând o ipocrizie totală la toate nivelurile.

"Poligamii au devenit conservatori în țara noastră. Membrii PCUS (Partidul Comunist al Uniunii Sovietice) sunt acum ortodocși (creștini). Deținătorii de 'pașapoarte de aur' și de conturi offshore sunt acum patrioți agresivi", a precizat Navalnîi într-o postare pe rețelele de socializare facilitată de susținătorii săi.

"Minciuni, minciuni și numai minciuni. Odată ne vom uita la scaunul său și (președintele rus Vladimir Putin) nu va mai fi acolo. Victoria este inevitabilă, dar deocamdată nu trebuie să renunțăm și trebuie să ne apărăm ideile", a spus el.

Navalnîi, care a fost condamnat să stea în închisoare până la vârsta de 74 de ani, a avertizat în repetate rânduri că Rusia lui Putin este un stat condus de "hoți și criminali" și că într-o zi va avea loc o schimbare seismică prin revoltă.

După mai multe zile când nu s-a știut unde se află, opozantul rus a reapărut la 23 decembrie într-o închisoare de lângă Cercul Polar, în districtul autonom Iamalo-Nenețk, după o călătorie de 20 de zile de la Moscova.

El a fost transferat la penitenciarul 'Lupul Polar' după ce a anunțat o campanie împotriva realegerii lui Putin în 2024, pe care îl acuză că a ordonat otrăvirea sa în august 2020.

De când Vladimir Putin a ajuns în fruntea Kremlinului, în ultima zi a anului 1999, adversarii i-au prezis de mai multe ori dispariția politică și s-au înșelat, notează Reuters.

Autoritățile ruse resping criticile lui Navalnîi ca fiind absurde și spun că el și susținătorii săi sunt extremiști care au legături cu agenția americană de informații CIA, cu intenția de a semăna discordie în Rusia.

Navalnîi se află în închisoare, mișcarea sa a fost scoasă în afara legii, iar cei mai mulți dintre susținătorii săi cheie s-au refugiat în străinătate.

El a câștigat admirația opoziției ruse divizate pentru că s-a întors de bunăvoie în Rusia în 2021 din Germania, unde a urmat un tratament pentru ceea ce testele de laborator occidentale au arătat că a fost o tentativă de otrăvire cu un agent neurotoxic în timpul unei călătorii în Siberia.

La întoarcere a fost încarcerat. Kremlinul neagă afirmațiile lui Navalnîi potrivit cărora poliția secretă rusă l-ar fi otrăvit cu Noviciok.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău