Dina Hașcu-Ghimpu lansează un nou volum. "Copiii de azi au nevoie de lecții de bunătate și modele bune" (AUDIO)

  • 16 Mai 2021 10:53
0%
00:00:00
00:00:00

Lansarea unei noi cărți pentru copii, Păsărica Lica, a autoarei Dina Hașcu-Ghimpu a avut loc la filiala bibliotecii municipale Ștefan cel Mare și Sfânt, din sectorul Botanica. La lansarea on-line au participat mai mulți copii de la grădinița 216 din capitală, care au recitat poeziile autoarei și au cântat dragostea față de păsări, natură, mediul înconjurător. Copiii au fost bucuroși să primească în dar de la autoare câte o carte cu autograf.

Este cel de-al treilea volum adresat copiilor al autoarei, după cărțile Căminul păsărilor și Poeziile Elizei, în care Dina Hașcu-Ghimpu se produce nu numai ca autor pentru copii, dar și ca ilustrator:

"Ilustrarea unei cărți este un proces foarte dificil și îmi ia de obicei câteva luni de muncă intensă, zi de zi, dar și nopți nedormite. Desigur sunt programe de calculator, care ușurează această muncă, dar pictura de mână are o căldură aparte, pe care prefer s-o transmit micilor cititori", afirmă autoarea.

Cărțile Dinei Hașcu-Ghimpu, viu colorate și scrise într-un limbaj pe înțelesul copiilor,  prezintă savoarea copilăriei, pe care autoarea o retrăiește alături de nepoțelele ei, dar și alături de toți copiii, afirmă criticul literar, Victoria Fonari. Anume aceste emoții, ștrengării inocente au motivat-o pe Dina Hașcu-Ghimpu, fostă absolventă a facultărții de regie de teatru și cinema, să înceapă a scrie pentru cei mici. Autoarea afirmă că are în sertar câteva zeci de povești, care așteaptă să fie editate.

Copiii de azi au nevoie, ca și cei dintotdeauna, de modele și cât mai multe lecții de bunătate și dragoste față de tot ce ne înconjoară, afirmă Dina Ghimpu, care intenționează să vină cu donații considerabile și evenimente pentru copii și la alte biblioteci din R.MOldova:

"Copiii trebuie familiarizați cu modele bune de comportament, pe care le preiau în primul rând de la părinți, cu modele de literatură, etc. Dacă nu din burtica mamei, atunci de îndată cum au făcut primii pași. Nu le place morala, dar cu gluma, cu umor le poți câștiga încrederea. Ei trebuie învățați să vadă frumosul din jur, să iubească orice gâzuliță, orice păsărică!.. Trebuie să le oferim cât mai multe lecții de acest gen, pentru că din păcate în jurul nostru se demonstrează prea multe lucruri urâte, lipsite de valoare, de frumusețe, prea multă violență...", consideră Dina Hașcu-Ghimpu.

Directoarea filialei bibliotecii municipale, Ștefan cel Mare și Sfânt, Lilia Gamarța, a apreciat donația colecției de carte, oferită de Dina Hașcu-Ghimpu și a remarcat interesul față de aceasta și alte cărți ale autoarei, manifestat de micii cititori.

Lilia Gamarța ne-a mai comunicat că la biblioteca Ștefan cel Mare și Sfânt din sectorul Botanica al capitalei, au loc mai multe activități, în cadrul cărora picii sunt  stimulați spre lectură - înscenări ale unor povești sau realizarea unor desene cu eroii îndrăgiți. 

Mai multe detalii de la lansarea cărții Păsărica Lica aflați din înregistrarea audio, realizată de Alina Rusu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău