Din Rusia cu drag: Publicitatea și Realitatea din spatele vaccinului Sputnik V (Mold-street)

  • 15 Martie 2021 12:48
Din Rusia cu drag: Publicitatea și Realitatea din spatele vaccinului Sputnik V (Mold-street)

După o campanie puternică de promovare și mai ales anti-publicitate a vaccinurilor occidentale, antidotul rusesc Sputnik V a adunat în câteva luni contracte de sute de milioane de dolari în toată lumea, se arată într-un material realizat de Mold-street.com.

Potrivit sursei citate, faptul că evaluarea la nivel internațional în cazul Sputnik V nu a fost deocamdată finalizată, n-a reprezentat un obstacol pentru aprobarea acestui vaccin în 51 de state, inclusiv în Republica Moldova. 

Până în prezent mai mult de 40 de țări au anunțat că vor vaccina populația împotriva virusului SARS-CoV-2 cu serul rusesc și Republica Moldova pare a fi una dintre ele. La 11 martie 2021 Guvernul de la Chișinău a făcut publică decizia de a procura 330.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, și - deși nu a anunțat tipul sau producătorul vaccinului - suma trecută la cheltuieli arată că prețul unei doze ar fi de circa 10 USD bucata, iar la acest preț este comercializat doar Gam-COVID-Vac, denumirea oficială a vaccinului promovat sub marca Sputnik V. 

Publicitatea

Punctul de cotitură pentru Sputnik V a fost publicarea a două materiale în prestigioasa revistă medicală britanică The Lancet. Fondul de Investiții Directe a Federației Ruse (FIDR), care a finanțat elaborarea Sputnik V împreună cu Direcția Sănătate a Moscovei și Sberbank, a prezentat acest eveniment ca o recunoaștere mondială indubitabilă a vaccinului dezvoltat de Centrul Național pentru Epidemiologie și Microbiologie din Gamaleya. 

Mai mult, în aceeași sursă guvernamentală directorul FIDR Kirill Dimitriev pretinde, citând The Lancet, că serul rusesc nu este doar „primul vaccin anti-COVID înregistrat în lume, dar și cel mai bun”. Același lucru apare pe situl Centrului. 

Articolul respectiv a fost distribuit intens de către mass-media controlată de stat și autoritățile de la Moscova, inclusiv în surse străine de informare în masă, fără a fi prezentate dovezi care ar susține această afirmație. 

Realitatea

Mold-Street.com a solicitat opinia câtorva medici vis-a-vis de acest document, pentru a afla care este valoarea lui, iar cei care au vorbit au dorit să păstreze anonimatul. Astfel, primul text din The Lancet este de fapt o analiză interim/preliminară a procesului de testare a vaccinului în Faza a 3-a, care a avut loc în Federația Rusă în februarie 2021, cu descrierea metodelor, procedurilor, a rezultatelor obținute, etc. 

Citiți continuarea pe Mold-street.com

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău