Din luna septembrie în R.Moldova se așteaptă un nou val al pandemie COVID-19
-
30 Iulie 2021 13:17
În ultimele zile, crește alarmant numărul cazurilor noi de Covid-19. În perioada 19-26 iulie s-a dublat numărul îmbolnăvirilor, fiind înregistrate 678 de cazuri, iar ieri au fost confirmate 184 de noi cazuri de Covid. Tulpina Delta s-a dovedit a fi dominantă pe întreg globul, din caza vitezei mari de răspândire, susțin autoritățile din sănătate.
Din luna septembrie se așteaptă un nou val de pandemie, din cauza răspândirii cu repeziciune a noului tip de virus, Delta, atenționează autoritățile. Riscul de îmbolnăvire este cu mult mai mare în perioada concediilor, atunci când multe persoane aleg să se odihnească peste hotarele țării. Singura opțiune de a împiedica răspândirea virusului este vaccinarea, susține medicul epidemiolog din cadrul ANSP, Ștefan Gheorghiță.
Tot ceea ce se întâmplă este că procesul epidemic în infecția cu Covid-19 în Republica Moldova are tendință de agravare, de creștere ca și în celelalte țări ale lumii. Dacă vorbim de statistici, în toate țările care ne înconjoară sunt în creștere îmbolnăvirile. În Rusia, Ucraina și România sunt în creștere cazurile de infectare cu Covid-19 și în toate celelalte țări.
Tulpina Delta se manifestă mult mai dur, cu simptome mai pronunțate, durata incubării este mai mică, forma bolii mult mai gravă, iar numărul deceselor mai mare, atenționează medicii.
Vaccinarea pe întreg teritoriul Republicii Moldova ar trebui să se intensifice până în luna septembrie, atunci când se așteaptă un nou val de Covid. Toate tipurile de vaccinuri prezente în Republica Moldova sunt eficiente și sunt recunoscute în Uniunea Europeană, pentru cei care vor dori să călătorească, excepție făcând vaccinul Sputnik, care este încă în proces de recunoaștere.
De asemenea, autoritățile recomandă ca toți profesorii să se vaccineze pentru a crește nivelul de protecție și pentru a începe un nou an de învățământ, cu prezența fizică a elevilor, susține Ștefan Gheorghiță.
Să ne vaccinăm, în primul rând. Mai apoi, să ne protejăm pe noi , profesorii, să protejăm cadrul didactic, să ne protejăm copii, și să începem noul an de învățământ cu frecvența în formă fizică.
În Chișinău a fost instituit gradul de alertă în sănătate „Cod Galben” nefavorabil. Astfel, se mențin obligatorii măsurile de prevenire a infecției, inclusiv portul măștii de protecție în toate spațiile publice, în transportul public, stații de troleibuz, evenimente publice etc.