Din cauza războiului din Ucraina, exporturile moldovenești au fost oprite către Rusia și Ucraina. Experți: Agenții economici din R. Moldova și-au format, în ultimii ani, capacitatea de a se reorienta rapid în situații de criză

  • 03 Martie 2022 12:13
Din cauza războiului din Ucraina, exporturile moldovenești au fost oprite către Rusia și Ucraina. Experți: Agenții economici din R. Moldova și-au format, în ultimii ani, capacitatea de a se reorienta rapid în situații de criză

Autoritățile de la Chișinău au anunțat că, din cauza războiului din Ucraina, exporturile moldovenești au fost oprite către Rusia și Ucraina. Vor fi afectate, în primul rând, companiile din sectorul agro-alimentar, spun experții. Totuși, ei remarcă faptul că agenții economici din Rep. Moldova și-au format, în ultimii ani, capacitatea de a se reorienta rapid în situații de criză. De cealaltă parte, Guvernul a anunțat o serie de măsuri pentru a acoperi golul importurilor din Ucraina, având ca scop facilitarea importurile din UE, transmite Radio Chișinău.

Expertul economic Viorel Gârbu afirmă că, într-o măsură mai mare, vor fi afectați exportatorii din sectorul agro-alimentar, care își livrau mărfurile către Ucraina, Rusia și Belarus.

„În special exportam producție agricolă și alimentară. Aceste sectoare vor fi afectate cel mai mult, în special către Rusia, fiindcă noi și până acum exportam foarte mult în Ucraina. Dar piața rusească reprezintă o anumită importanță pentru Rep. Moldova. Aici trebuie să privim atenți și spre Belarus, fiindcă Moldova urmare a restricțiilor ruse impuse anterior își realiza exporturilor inclusiv pe piața din Rusia prin Belarus. Volumele comerciale cu aceste trei state reprezintă cam un sfert  din comerțul extern a Rep. Moldova.”

Totodată, jurnalistul economic Ion Preașcă este de părere că situația legată de suspendarea exporturilor în Federația Rusă nu trebuie dramatizată, deoarece, multe dintre companiile moldovenești, și-au format abilități de reorientare pe fondul embargourilor rusești impuse anterior.

„Este evident că va avea un impact negativ. Noi suntem o economie mică și este evident că exportatorii vor fi afectați, dar nu vreau să zic că este dramatic. Noi am trecut în 2006, 2010, 2013 și 2014 prin situații complicate. Embargoul rus din 2006 a lovit mult mai dur. Atunci aveam o dependență de 90% la exportul de vinuri și la alte produse alimentare, aproape 90%, dare ne-am reorientat. O parte companii s-a adaptat, au continuat să-și livreze producția în Rusia, dar nu în cantități așa de mari.”

Experții mai spun că oprirea importurilor din Ucraina, poate servi și o oportunitate pentru mulți dintre producătorii moldoveni din sectorul alimentar de a-și crește volumele de producție.

În contextul reorientării importurilor, premierul Natalia Gavriliță a anunțat că deja s-a decis aplicarea certificării automate pe mărfurile și produsele importate din Uniunea Europeană. Totodată, fluxul de mărfuri din spațul comunitar a fost reorientat din portul Odessa către cel din Constanța, România.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău