Din cauza lipsei unor instrumente eficiente de intervenție pe timp de pandemie, zeci de mii de salariați și-au pierdut locurile de muncă sau au fost trimiși în concedii neplătite

  • 13 Octombrie 2021 09:41
Din cauza lipsei unor instrumente eficiente de intervenție pe timp de pandemie, zeci de mii de salariați și-au pierdut locurile de muncă sau au fost trimiși în concedii neplătite

Zeci de mii de salariați și-au pierdut, anul trecut, locurile de muncă sau au fost trimiși în concedii neplătite. Situația a fost cauzată de lipsa unor instrumente eficiente de intervenție pe timp de pandemie. Declarația a fost făcută de Guvern, în urma unei ședințe cu reprezentanții Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective, transmite Bizlaw.md.

Potrivit Executivului, în prezent autoritățile elaborează cadrul normativ necesar pentru menținerea locurilor de muncă în perioada dificilă a pandemiei. Mai exact, potrivit sursei citate, urmează să fie introduse patru măsuri specifice:

  • posibilitatea subvenționării șomajului tehnic de către stat;
  • oferirea de zile libere subvenționate salariaților cu copii ai căror școli sunt închise temporar;
  • oferirea de zile libere subvenționate salariaților pentru vaccinare; 
  • introducerea unui mecanism modern și european de „regim de activitate redusă”, cu subvenționare din partea statului, similar cu mecanismul german Kurzarbeit sau cel francez chomage partiel. 

Totodată, pe termen lung, Cabinetul de miniștri se va orienta pe promovarea dialogului social, a negocierilor colective, a convențiilor colective și contractelor colective de muncă între sindicate și patronate pentru condiții de muncă decente și o remunerare decentă și echitabilă.  La fel, urmează să fie îmbunătățite practice în domeniul sănătății și securității în muncă, inclusiv prin ajustarea legislației la Directivele Uniunii Europene și Convențiile Organizației Internaționale a Muncii.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău