Din 2017, poliția va putea interveni în cazurile de violență în familie

  • 08 Decembrie 2016 09:37
Din 2017, poliția va putea interveni în cazurile de violență în familie

Începând de anul viitor, Poliția va putea interveni în cazurile de violență în familie cu aplicarea imediată a ordonanței de protecție de urgență unde va fi cazul.

Agresorul va fi scos din familie pentru o perioadă de maximum zece zile, timp în care victima va putea cere ordonanță de protecție de la instanța de judecată, pentru o perioadă de 30 de zile.

Solicitată de IPN, directoarea Centrului de Drept al Femeilor, organizație care deține secretariatul Coaliției Naționale „Viața fără violență în familie”, Angelina Zaporojan-Pîrgari, a declarat că, începând cu luna martie 2017, vor intra în vigoare mai multe pârghii pentru descurajarea agresorilor, inclusiv aplicarea ordinului de restricție, iar în cazul în care acest va fi încălcat, agresorul riscă să fie arestat.

În prezent, ordonanța de protecție se eliberează de judecători și durează foarte mult până victima ajunge în instanță. Sunt cazuri când femeile victime ale violenței au fost de multe ori la Poliție să depună plângere pentru că nu știau că au dreptul la ordonanță de protecție și să meargă direct în instanță.

„În fiecare comunitate există un polițist, dar nu avem un judecător în fiecare localitate. Atunci când cazul va fi raportat direct la Poliție, aceasta va putea să intervină imediat cu o ordonanță de restricție de urgență. Poliția va trebui să-și asume un rol foarte activ în prevenirea și combaterea violenței”, a spus Angelina Zaporojan-Pîrgari.

Ea a explicat că ordonanța de protecție de urgență vine să scoată agresorul din locuință. Acestuia i se vor lua cheile pentru a nu avea acces la locuință, nu va avea dreptul să se apropie de victimă, să o contacteze. Dacă va încălca ordonanța de protecție de urgență, va fi atras la răspundere contravențională, iar dacă între timp va fi emis un ordin de protecție și agresorul îl încalcă este pasibil de răspundere penală, ceea ce este o noutate în legislația națională. Acum pentru încălcarea ordonanței de protecție se aplică arest contravențional și muncă în folosul comunității.

Angelina Zaporojan-Pînzari a spus că Poliția va avea rolul principal în a reacționa prompt, a informa agresorul ce se întâmplă dacă va continua să terorizeze victima. Scopul nu este de a umple penitenciarele cu agresori familiali, de aceea este nevoie de programe de reeducare. „O bună parte a agresorilor abordează acest comportament intenționat pentru a-și exercita controlul și puterea asupra victimei. Trebuie să se lucreze la conștientizarea faptului că este violent și din ce motiv. Specialiștii susțin că agresorii se comportă așa din cauza privilegiilor pe care cred ei că le au și care trebuie să fie respectate, cum ar fi atunci când vin de la muncă mâncarea să fie gata, copiii să fie îngrijiți, să fie peste tot curat etc.”, a mai spus Angelina Zaporojan-Pînzari.

Potrivit ei, rădăcina problemei vine de la societatea noastră și de la rolurile familiei, femeilor și bărbaților în societate. În cadrul unui sondaj, efectuat în 2015, circa 50% din bărbați au spus că rolul femeii este să aibă grijă de casă și copii. Alți circa 40% au spus că, în cazul unui viol, de vină este femeia prin comportamentul său etc.

Angelina Zaporojan-Pînzari sugerează că o eventuală soluție pentru a reeduca agresorii familiali ar fi implementarea la nivel local a serviciilor pentru agresorii familiali. Astfel de servicii, în prezent, prestează singurul Centru din Drochia, dar necesitatea este de a le extinde în toată țara. Pentru aceasta este nevoie de finanțare. Astfel, agresorul nu va fi băgat la închisoare, ci eliberat condiționat să frecventeze serviciile de asistență.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău