Digul lacului de acumulare Ghidighici necesită consolidare
-
16 Decembrie 2015 19:15
Digul lacului de acumulare de lângă localitatea Ghidighici corespunde normelor minime de securitate și de prevenire a unor eventuale inundații, însă necesită a fi consolidat.
La această concluzie au ajuns astăzi membrii Comisiei parlamentare administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice, care au învinuit instituțiile de forță că ar politiza subiectul. Starea barajului de lângă lacul de acumulare Ghidighici a constituit subiectul unei ședințe comune a Comisiei parlamentare administrație publică cu reprezentanții SIS, Ministerului Mediului, Ministerului de Interne și Agenției ”Apele Moldovei”.
Chiar dacă anterior reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate au fost cei care au atenționat Guvernul asupra stării deplorabile în care s-ar afla construcția hidrotehnică de lângă localitatea Ghidighici, în cadrul ședinței aceștia au declarat că situația barajului ar fi una satisfăcătoare. Potrivit vicedirectorului SIS, Ruslan Munteanu, autorii raportului nu au ținut cont de reparațiile digului, efectuate în ultimele luni.
Și directorul Agenției ”Apele Moldovei”, Arcadie Calaraș, a calificat starea barajului drept satisfăcătoare care are capacitatea de a preveni riscul unor eventuale inundații. Totuși, spune oficialul, în prezent nu există un proiect pentru restabilirea întregului complex Ghidighici, urmând a fi reparate doar câteva segmente.
„Nu există factori tehnici și naturali care ar prezenta riscuri pentru deteriorarea barajului, factorul uman însă ar putea afecta funcționalitatea acestuia”, a declarat Arcadie Calaraș.
Vicepreședintele Comisiei Parlamentare administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice, Iurie Țap, a confirmat lipsa unei strategii generale privind ameliorarea stării de lucruri la lacul de acumulare Ghidighici, solicitând în același timp structurilor responsabile de securitatea acestuia să nu politizeze situația.
Barajul de la Ghidighici a fost construit în anul 1963 și formează unul dintre cele mai mari lacuri din țară cu o suprafață de 740 de hectare. În cazul avarierii sau distrugerii digului există pericolul de inundații în municipiul Chișinău și raionul Anenii Noi.