Vladimir Putin a semnat legea care oficializează retragerea Rusiei din tratatul Cer Deschis

  • 07 Iunie 2021 11:15
Vladimir Putin a semnat legea care oficializează retragerea Rusiei din tratatul Cer Deschis

Președintele rus Vladimir Putin a semnat luni legea care oficializează retragerea Rusiei din tratatul Cer Deschis, care le permite țărilor membre să efectueze zboruri de observare deasupra teritoriilor celorlalte state participante, informează Reuters și TASS, potrivit Agerpres.

Rusia susține că decizia SUA de a nu reveni în tratatul Cer Deschis a fost "o greșeală politică", în condițiile în care Moscova și Washingtonul pregătesc o întrevedere între președinții celor două țări, care ar urma să aibă loc mai târziu luna aceasta.

"A se denunța Tratatul Cer Deschis, încheiat în orașul Helsinki pe 24 martie 1992", se spune în textul legii.

Pe 19 mai această lege a fost adoptată cu unanimitate de voturi de Duma de Stat. Inițial era planificat ca membrii Consiliului Federației să dezbată documentul în aceeași zi, însă apoi dezbaterile asupra denunțării tratatului au fost amânate. În timpul reuniunii din 2 iunie a camerei superioare a parlamentului rus senatorii au aprobat de asemenea în unanimitate legea.

Tratatul Cer Deschis, încheiat în 1992 și intrat în vigoare în 2002, a permis celor 34 de state participante să efectueze un anumit număr de zboruri de observare cu aeronave neînarmate deasupra teritoriilor lor. Acordul s-a considerat a fi un pilon de încredere între membrii NATO și Rusia.

Moscova a refuzat să rămână membru fără Statele Unite, deoarece consideră că ceilalți semnatari, multe țări europene membre NATO și Canada, ar transmite informații despre Rusia la Washington.

Pe 15 ianuarie anul curent, Ministerul Afacerilor Externe rus a anunțat că a demarat procedurile interne pentru retragerea Federației Ruse din acest tratat. Potrivit diplomației ruse, retragerea Washingtonului din Tratatul Cer Deschis, care s-a concretizat pe 22 noiembrie anul trecut, "a alterat considerabil echilibrul de interese al țărilor-membre" ale tratatului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău