Dificultățile și impedimentele prin care trec fermierii din Dubăsari pentru a-și prelucra terenurile de după traseul Râbnița-Tiraspol

  • 10 Iulie 2018 13:52
0%
00:00:00
00:00:00

Fermierii din raionul Dubăsari, care nu-și pot lucra pământurile situate după traseul Râbnița-Tiraspol, întâmpină în continuare dificultăți la primirea certificatelor de acces la terenurile lor agricole din stânga Nistrului. Până acum, doar 21 de astfel de acte, care le vor permite fermierilor să-și lucreze pământurile, au fost eliberate.

Potrivit unui comunicat de presă al Biroului Politici de reintegrare, până acum doar 10 agenți economici și 11 gospodării țărănești, au obținut certificate care le vor permite fermierilor să-și lucreze terenurile timp de 20 de ani, începând cu data de 1 august.

Totuși, fermierii din raionul Dubăsari mai întâmpină dificultăți la obținerea actelor necesare pentru a-și lucra pământul. De exemplu, în satul Coșnița, agenții economici au acces doar la 70% din suprafața terenurilor lor. Specialista în reglementarea regimului funciar de la Primăria Coșnița, Galina Stratulat.

„Până acum, doi agenți economici au primit deja certificatele de la administrația de la Dubăsari. Acolo s-au pus condiții: dacă agentul economic ia terenul în arendă să fie contractul de arendă, să fie anexată și copia actelor de proprietate. În multe cazuri nu sunt anumite acte. Gospodăriile țărănești, dar și persoanele fizice care prelucrează individual terenurile agricole, nu au primit deocamdată certificate”, a comunicat Galina Stratulat.

Petru Leșan din satul Coșnița are 260 de hectare de pământ și spune că deocamdată nu are acces la terenurile sale. El afirmă că la mijloc ar fi probleme juridice și că este tărăgănat procesul de obținere a acestor certificate.

„Există probleme juridice. De exemplu, eu am luat în arendă  pământuri, iar oamenii au decedat. Dar pământurile rămân tot la noi: eu plătesc impozite pentru aceste pământuri și clarific situația cu moștenitorii. Și nu putem obține certificate de acces din această cauză.  

Ne zic că nu e problema lor și ne spun că nu știu nimic. Noi suntem acolo a opta ori a noua roată la căruță. Eu am certificat numai pentru 227 de hectare, dar pentru altele 33 nu. Umblăm pe drumuri și pierdem timpul, motorina, banii. Și așa am pierdut venituri mari – în jur de două milioane de bani cash pe care eu le-am pierdut din cauza acestor probleme cu regiunea transnistreană. Pierdem vremea, nervii și bani,  noi ar trebui să fim apărați”, spune Petru Leșan.

Săptămâna trecută în cadrul unei întrevederi cu reprezentanți ai administrației de la Tiraspol, vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, s-a arătat îngrijorată că prea putini fermieri au primit certificate de acest fel.

Peste 5.500 de proprietari de pământ din localitățile Cocieri, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă și Pârâta nu au mai avut acces din 2014 la terenurile lor agricole, situate în zona din stânga Nistrului controlată de regimul separatist.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău