Dietă de sărbători pentru diabetici. Ce alimente pot consuma
-
31 Decembrie 2018 19:20
În perioada sărbătorilor, glicemia poate fi mai mare. Și asta pentru că tu ești mai puțin activ decât de obicei sau exagerezi cu mâncarea.
Trebuie să îți alegi cu grijă alimentele și să efectuezi ceva mișcare fizică zilnic. Fie că mergi în vizită sau doar la o plimbare în parc, pe zapadă! Glicemia, tensiunea arterială și grăsimile din sânge scad dacă ești activ zilnic.
Așa că, dacă nu vrei să îți fie rău de Crăciun, ai grijă la ce mănânci, cât mănânci și cât te plimbi. Chiar daca afara e frig, nu trebuie sa fi sedentar. Plimbă-te în centru și admiră luminițele.
Alimente optime
Poți gusta din toate alimentele care nu conțin foarte mult zahăr. Ai grijă ca sarmalele să fie din carne ușoară, cu un conținut redus de grăsime, piftia trebuie să fie fără grăsime. Poți mânca și salata de boeuf, dar fără maioneză. Combină legumele cu un iaurt cu puține grăsimi și aia e salata ta de boeuf, de Crăciun.
Friptura și legumele pentru diabetici trebuie pregătite la grătar sau cuptor. Diabeticii au voie doar puțin ulei de măsline. Și, la capitolul deserturi, poți consuma cozonac fără zahăr, banana bread și prăjituri fără zahăr sau realizate cu îndulcitori.
La capitolul băuturi, ai voie să consumi sucuri de fructe realizate în casă. Evident, cantitatea trebuie să fie moderată. La alcool poți consuma vinuri slabe. Încearcă să te limitezi, când vine vorba de alcool.
Institutul de Diabet zaharat din Marea Britanie recomandă bărbaților să consume un maximum de 3-4 pahare de alcool, iar femeile maximum 2-3 pahare. Dacă iei pastile sau îți faci insulină, alcoolul poate scădea nivelul glucozei din sânge și poți face o criză.
Diabeticii nu au voie alcool pe stomacul gol. Duce la scăderea nivelului de glucoză din sânge și poate crește riscul apariției unei hipoglicemii. O gustare pe bază de proteine (iaurt fără zahăr) poate ajuta la încetinirea absorbției și a efectelor alcoolului.
Atenție la tot ceea ce conține făină de grâu, (făină albă) de la pâine până la macaroane, spaghete, tăiței, rântaș – (îngroșeala), aluaturi, clătite, toate adunate trebuie să se includă în cele 200 g cântarite /zi, pe lângă cartofi.
Interzise total: zahărul și mierea de albine.
Sursa: Antena Satelor