Diaspora moldovenească vrea mai multe drepturi

  • 12 Octombrie 2012 14:21
Diaspora moldovenească vrea mai multe drepturi

Organizațiile din dispora moldovenească, reunită zilele acestea la Chișinău, își doresc mai multe drepturi pentru cei plecați peste hotare și mai multe înlesniri sociale.

Mulți dintre cetățenii moldoveni stabiliți în afara țării nu se gândesc deocamdată să revină la acasă, pentru că, spun ei, Republica Moldova nu a realizat încă reformele democratice promise de actualele autorități. 

Majoritatea celor cu care am stat de vorbă în a doua zi a Congresului Diasporei, au plecat de ani buni în țările Uniunii Europene, pentru un trai mai bun, dar și pentru că acolo este respectată supremația legii. În același timp, migranții moldoveni se arată nemulțumiți de faptul că autoritățile îi percep doar ca pe o sursă de venit pentru bugetul țării și nu le oferă mai mult sprijin. 

Tot din Franța, Vasile Calmațui, s-a arătat indignat de prețul înalt al taxei de drum pentru autoturisme cu numere străine, pe care ar putea să îl achite migranții de anul viitor.

Svetlana Spătaru venită de la Padova, vorbește despre necesitatea semnării unui acord de protecție socială cu Italia, pentru ca cetățenii moldoveni care muncesc acolo să beneficieze de pensii.

În Irlanda locuiesc aproximativ 15 mii de cetățeni moldoveni, dintre care câteva mii stau ilegal, povestește Serghei Petrovschi, membru al asociației ”Moldova vision”.

Moldovenii din Liban își doresc un consulat, cea mai apropiată misiune diplomatică a Republicii Moldova fiind în Turcia. Ludmila Ivanova Tosonean spune că întâmpină dificultăți la perfectarea actelor de naștere a copiilor.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Iurie Leancă, care a răspuns astăzi întrebărilor diaporei, a declarat că autoritățile de la Chișinău negociază cu cele din țările gazdă ale migranților pentru mai multe înlesniri pentru aceștia.El a propus acreditarea mai multor consuli onorifici, în țările unde Republica Moldova nu își poate deschide reprezentanțe diplomatice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău