Diaspora Business Forum: Cum poate fi valorificată experiența internațională în dezvoltarea afacerilor din Republica Moldova

  • 20 August 2023 10:25
Diaspora Business Forum: Cum poate fi valorificată experiența internațională în dezvoltarea afacerilor din Republica Moldova

Au locuit peste hotarele țării, dar au revenit acasă și au inițiat afaceri care oferă locuri de muncă și contribuie la dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Alții, aflându-se în țări străine au pus pe roate business-uri, iar ulterior le-au extins și acasă. Acestea sunt câteva dintre istoriile conaționalilor noștri care au participat la Diaspora Business Forum, eveniment care face parte din Zilele Diasporei, organizate anual, în luna august, de Guvernul Republicii Moldova.

În deschiderea evenimentului, cu un cuvânt de salut s-au adresat viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economiei și Digitalizării, Dumitru Alaiba, dar și Claudia Hermes, Directoarea de țară a Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Moldova. Oficialii au reiterat necesitatea susținerii diasporei în dezvoltarea economică a țării, dar și valorificarea potențialului de colaborare, inovație și antreprenoriat. În cadrul panelurilor de discuții au fost abordate prioritățile Guvernului în domeniul politicilor economice, oportunitățile pentru afaceri, dar și facilitățile pe care le pot avea reprezentanții diasporei investind în Republica Moldova.

Dumitru Alaiba, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: „Noi trebuie să înțelegem că totul ține de economie. Dacă vrem pensii, salarii pentru funcționari, educație de calitate, infrastructură, dacă vrem să ne putem plăti polițiștii și medicii cu un salariu decent, dacă vrem acele beneficii ale bunăstării cu care țările civilizate s-au deprins, trebuie să susținem economia și să susținem acele reforme care vor crea economia de mâine. De fiecare dată când promovăm o reformă economică, ne gândim la potențialii beneficiari, iar foarte des aceștia sunt cei din diasporă, care fie vor să vină, fie vor să fondeze o mică afacere, fie vor să muncească mai ușor, fie vor să încerce o nouă activitate sau în orice alt mod să participe la viața social-economică a Republicii Moldova, indiferent unde s-ar afla. Digitalizarea este marea noastră prioritate, pentru că vrem ca oamenii noștri să fie parte din societatea Republicii Moldova, oriunde s-ar afla ei, indiferent dacă au stat 5, 10 ani peste hotare. Investițiile înseamnă creștere economică, înseamnă locuri de muncă și exporturi, iar investițiile de acum au potențial de creștere anul viitor.”

Claudia Hermes, Directoare de țară, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Moldova: „Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), își ajută partenerii pentru îmbunătățirea condițiilor economice, în special în eliminarea barierelor birocratice și în crearea unor structuri de promovare relevante. Antreprenorii din diasporă reprezintă o punte care străbate continente, valorificând potențialul de colaborare, inovație și antreprenoriat. Expertiza și experiența dumneavoastră, celor din diasporă, sunt atuurile importante care pot stimula progresul economic, dar și pot crea un impact de lungă durată în Republica Moldova. Sunt încântată să particip la crearea unei noi platforme, în care cunoștințele, experiența și ambiția sunt o sinergie în crearea dezvoltarea ideilor, parteneriatelor și oportunităților care urmează să sporească. Haideți să pornim în această călătorie de explorare și colaborare, uniți de un scop comun: să construim o Moldovă europeană mai puternică și mai prosperă. Vă invit să vă implicați, să vă conectați și să explorați.”

Reușim acasă: istoriile moldovenilor care s-au întors în țară și dezvoltă economia Republicii Moldova

Ediția din acest a Diasporei Business Forum a adus în fața celor prezenți la eveniment și istorii ale moldovenilor care au inițiat și dezvoltat afaceri atât în țară, cât și peste hotare, beneficiind de susținerea autorităților.

Elena Oprea este fondatorea SelfTalk, o aplicație care oferă asistență psihologică specializată. Deși nu avea resurse financiare, Elena a avut curajul să caute investitori din rândul diasporei de la Londra, iar pe parcurs descoperise că existau și programe pentru susținerea startup-urilor. Din dorința de reduce cheltuielile de elaborare a aplicației, Elena planifica să se întoarcă în Moldova, însă circumstanțele pandemiei au forțat-o să rămână acasă trei luni. Cu toate acestea, proiectul ei a continuat să crească: „Dacă aș lua-o de la zero, aș începe din Moldova, nu din Anglia, stând acasă la mama și crescând un produs cu minim investiții și maxim profit.”

Iar Alexandru Magnet, după nouă ani de studii în Franța, a revenit în țară, fiind convins că poate aplica competențele acumulate în străinătate. În prezent, Alexandru aduce investitori în Republica Moldova și creează locuri de muncă prin intermediul Whetec, o filială a unei companii franceze care produce cablaj în Republica Moldova.

Printre vorbitorii prezenți la Diaspora Business Forum a fost și Dana Basoc, co-fondatoarea brandului „RXUETTE”, care produce ținute vestimentare contemporane. Acum, compania fondată în 2012, este prezentă pe piața țărilor UE, iar recent și cumpărătorii din Hong Kong, își pot achiziționa ținutele vestimentare fabricate în Moldova.

Un alt invitat a fost Ștefan Chitoraga, coasociatul unui cabinet de consultanță „OUEST-EST” fondat la Paris, Franța, care prestează servicii de suport și consiliere a companiilor din Republica Moldova care vor să exporte, să investească și să creeze parteneriate în Franța.

Iar Artur Leșanu a revenit în Republica Moldova, după ce a locuit în 10 țări și a fondat „IUR-FISH”, o companie în domeniul piscicol. În prezent, a repopulat lacul Ghidighici cu peste 50 de mii de tone de pește, cu potențial de creștere a puieților.

La Diaspora Business Forum au participat aproximativ 130 de moldoveni din Italia, Germania, România, Franța, Germania, Canada, Spania, Belgia, Elveția, Federația Rusă, Irlanda, Austria, UK și Statele Unite ale Americii.

Zilele Diasporei se încheie cu activitatea culturală „Vă așteptăm acasă”, spectacol organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Kasandruta și OWH show, care va avea loc cu începere de la ora 18:30 la Gara Feroviară din Chișinău și va prezenta experiențele despărților și regăsitorilor, poveștile pline de regrete, dar și speranțele mamelor care și-au lăsat copiii acasă și au plecat la muncă printre străini.

În acest an, Zilele Diasporei au fost marcate prin două evenimente: Congresul Diasporei (18 august) și Diaspora Business Forum (19 august). Evenimentul are drept scop promovarea dialogului între diasporă și țară, precum și mobilizarea cetățenilor de pretutindeni, a asociațiilor diasporale și a societății civile într-un efort comun de promovare, susținere și dezvoltare a Republicii Moldova.

Zilele Diasporei au fost organizate cu suportul proiectului „Fondul de Consiliere în Politici”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:0,51 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău