Diamantele de Maramureș, acum pe cale de dispariție, chiar dacă în trecut erau preferatele Imperiului Habsburgic
-
10 Martie 2019 15:34
Diamantele de Maramureș, prezente în câteva mostre la Expoziția Mineralia de la Târgu Mureș, sunt pe cale de dispariție, deși în trecut aduceau avantaje din partea Imperiului Habsburgic la pescuitul lostriței de pe Tisa și la pășunat, celor care îl recoltau în cantități mari și îl livrau la Viena, a susținut, vineri, inginerul geolog Emil Șpiac.
„Diamantele de Maramureș erau adunate după ploaie de către locuitori și trimise la Viena, iar împăratul le dădea oamenilor surplus la pășunat și la pădure, în funcție de cantitatea trimisă. În plus se obținea și dreptul al pescuit pe Tisa, la lostriță, ceea ce în zilele noastre a dispărut, alături de diamante. Și lostrița, și diamantele! Nu se mai găsește roca în care apare. Roca este un șișt bituminous, însă în puține locuri se mai găsește, fiind nevoie de un ochi avizat. Diamantele de Maramureș, care sunt niște cristale de cuarț perfect fațetate, limpezi, cristalizate, care strălucesc ca diamantul șlefuit. Aceste diamante se mai găsesc pe malul celălalt al Tisei, în Ucraina, apar în rocă, cam până la 8 milimetri de limpezimea aceasta”, a declarat Emil Șpiac, citat de Digi24.
Inginerul geolog a prezentat în cadrul Expoziției Mineralia de la Târgu Mureș câteva mostre de diamant de Maramureș, găsite la Bocicoiu Mare, în județul Maramureș, pe malul Tisei, care se regăsesc și acum încrustate în mânerele săbiilor prelucrate la Viena, care arată parcă erau bătute cu diamante.
Aceste diamante de Maramureș, în vremea imperiului, erau folosite des în tehnica de metal și orfevrărie.
„La Ojdula, în județul Covasna, se mai găsesc astfel de diamante, de dimensiuni ceva mai mari, însă mult mai rare, în același tip de roci. Acestea au fost folosite în jurul anului 1900 ca lagăre în ceasornicărie de către cei care au făcut ceasurile din turnurile bisericilor. Ceasornicarii le cumpărau în Brașov și le foloseau. Acum se găsesc foarte greu. La Bocicoiu Mare pe niște drumuri făcute de capre, care urcă pe acolo, după ploaie ele mai pot fi culese, dar foarte rar. Le vezi că strălucesc, dar găsiți două-trei bucăți (...) La noi în țară au o valoare istorică fiindcă s-au manifestat în timpul respectiv, iar acum doar valoare de colecție”, a spus inginerul geolog.
Diamantele de Maramureș au fost prezentate, vineri, la Expoziția Mineralia, care se desfășoară la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș, până în data de 10 martie.
În urmă cu 200 de ani se vorbea destul de des despre acest mineral, căruia localnicii din Bocicoiu Mareîi spuneau "draga". Întrucât nu este din carbon, ca și diamantul real, diamantul de Maramureș care este extrem de limpede și perfect fațetat, are dimensiuni de la unu până la 10 milimetri și în foarte rare ocazii este mai mare.
Coordonatorul expoziției Mineralia, Andrei Gorduza, a precizat că la fiecare ediție participanții doresc că creeze o feerie minerală, prin expunerea unor produse interesante, unele deosebit de valoroase, iar altele care se regăsesc destul de rar în natură.
Întrucât ziua de 8 Martie a surprins Expoziția Mineralia la Târgu Mureș, organizatorii au decis să ofere reduceri consistente la bijuterii.