DIALOG EUROPEAN | Veaceslav Berbeca: Dacă nu am fi avut sprijinul din partea UE și al României, ne-ar fi fost foarte complicat să depășim această iarnă (AUDIO)

  • 07 Februarie 2023 17:00
0%
00:00:00
00:00:00

Consiliul de Asociere RM-UE, care a avut loc pe 7 februarie la Bruxelles, este cea mai importantă reuniune, un format în care sunt discutate cele mai importante realizări și sunt trasate obiectivele pe care trebuie să le îndeplinească R. Moldova în parcursul său european, a subliniat expertul Veaceslav Berbeca, la Radio Chișinău.

Obținerea statutului de țară candidată la aderare la UE este o realizare extraordinară pentru R. Moldova, pentru că acum câțiva ani părea irealizabil în viitorul apropiat. Odată ce am obținut acest statut trebuie să depunem eforturi ca să ne apropiem și ca obiectiv final să aderăm la UE, spune expertul:

„În cazul în care nu am fi avut sprijinul din partea UE și al României, ne-ar fi fost foarte complicat să depășim această iarnă. Uniunea Europeană a fost unul dintre cei mai importanți actori care ne-au sprijinit. Din perspectiva securității UE ne-a acordat sprijinul necesar, un sprijin însemnând echipament neletal: aspecte ce țin de medicină, mașini, comunicare. Un stat trebuie să acorde multă atenție securității sale în special în contextul unui război la frontierei care afectează nu doar din punct de vedere economic ci sub toate aspectele Rep. Moldova ” a declarat Veaceslav Berbeca.

Pentru R. Moldova, apropierea și aderarea la UE este foarte importantă, înseamnă salvarea, depășirea problemelor economice cu care se confruntă, subliniază expertul.

Integrarea europeană înseamnă proiecte foarte mari din punct de vedere economic, infrastructură etc, care au scopul să elimine disparitățile  economice dintre diferite state. Când vorbim de securitatea economică, acesta este un mare avantaj pentru R. Moldova. Odată ce aderi la UE, înseamnă că ești într-o familie mare economică, care îți creează avantaje, oportunități să te dezvolți. Fiind parte a acestei familii, funcționând după aceleași reguli, ai parte de investiții foarte mari. Să luăm exemplul României, care odată aderând la UE, PIB-ul a crescut de vreo opt ori, ceea ce înseamnă o creștere economică colosală. Asta se va aplica și în cazul Republicii  Moldova dacă va adera la UE”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
5
Wed
3
Thu
6
Fri
8
Sat
9
Arhivă Radio Chișinău