DIALOG EUROPEAN | Radu Burduja: Federația Rusă prin război hibrid încearcă să creeze condiții prielnice pentru un potențial atac armat în RM (Audio)

  • 24 Februarie 11:30
0%
00:00:00
00:00:00

Riscurile la adresa securității Rep. Moldova rămân în continuare mari, la doi ani de la agresiunea rusa in Ucraina. Chiar dacă pe termen scurt, un atac direct asupra țării noastre este puțin probabil în prezent, pe termen mediu și lung acest scenariu dramatic se poate realiza, avertizează Directorul Institutului Euro-Atlantic pentru Consolidarea Rezilienței Radu Burduja, fost secretar de Stat în Ministerul Apărării și fost reprezentant al RM la NATO.

Federația Rusă, prin acțiunile hibride și războiul informațional pe care îl poartă în Rep. Moldova, încearcă, în prezent, să creeze condiții prielnice pentru un potențial atac armat, a declarat Radu Burduja, în cadrul emisiunii ”Dialog European” de la Radio Chișinău.

”La momentul actual, Federația Rusă utilizează aceste instrumente care nu sunt instrumente militare, pentru a influența lucrurile în Rep. Moldova, pentru a crea condiții pe viitor care ar fi prielnice în caz că va trebui să atace militar.

Influența prin intermediul partidelor politice, șantajul cu gazele naturale sau crearea dependenței de gazele rusești, utilizarea acestor pârghii pentru a obține avantaje strategice, propaganda, dezinformarea, toate au fost utilizate pe teritoriul Rep. Moldova nu de o zi. S-au intensificat din 2014” Amenințările și războiul hibrid se vor intensifica odată cu apropierea alegerilor prezidențiale și celor parlamentare, mai spune Radu Burduja.

Expertul concluzionează că războiul din Ucraina a dus la schimbări substanțiale în Rep. Moldova, în special în ceea ce privește politica externă. S-a ajuns la o apropiere fără precedent de Uniunea Europeană, iar obiectivul integrării a devenit unul realist.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău