DIALOG EUROPEAN | Mihai Mogâldea: Raportul Comisiei Europene a spus clar că sunt îndeplinite toate condițiile ca R. Moldova să deschidă negocierile de aderare la UE. Nu există impedimente care să nu poată fi depășite (Audio)

  • 09 Decembrie 2023 14:10
0%
00:00:00
00:00:00

Nu există impedimente și reticență din partea țărilor membre UE față de deschiderea negocierilor de aderare cu R. Moldova, subliniază expertul Mihai Mogâldea, director adjunct IPRE. El a explicat, în cadrul emisiunii Dialog European de la Radio Chișinău, că R. Moldova a îndeplinit toate condițiile pentru ca să existe un vot de susținere în cadrul Summit-ului Consiliului European de pe 14-15 decembrie 2023.

Raportul Comisiei Europene din luna noiembrie a spus clar că sunt îndeplinite toate condițiile ca R. Moldova să deschidă negocierile de aderare la UE. Respectiv, din partea Comisei Europene ca instituție-cheie în procesul decizional din UE nu există obiecții la adresa țării noastre. Problema vine de la unele state membre care în ultimele săptămâni și-au arătat reticența față de deschiderea negocierilor cu Ucraina și există anumite voci care spun că există o reticență și pentru oferire statului de țară candidată și pentru Georgia. Cel puțin până la ora actuală nu am auzit ca să existe reticență din partea țărilor membre UE față de R. Moldova. Deci, practic, la ora actuală, toate condițiile sunt îndeplinite pentru ca să existe un vot de susținere pentru țara noastră în marja acestui eveniment”, a subliniat Mihai Mogâldea.

Referindu-se la opoziția Ungariei față de deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, expertul a explicat că este și o încercare a Federației Ruse, cu care liderul de la Budapesta are o relație specială, de a zădărnici apropierea de Uniunea Europeană.

Este un joc prin care Ungaria nu dorește decât să creeze confuzie în jurul procesului de aderare a Ucrainei, care automat afectează și R. Moldova, deoarece cel puțin la această etapă legată de deschiderea negocierilor de aderare cele două țări vor merge împreună. Pentru că, așa cum este corect, legitim, nu poate R. Moldova, care a obținut statutul de țară candidată într-un context de securitate la nivel regional în care Ucraina practic a oferit premize în acest sens, să devină acum parte a procesului fără Ucraina. Ucraina și R. Moldova sunt văzute, pe bună dreptate, în aceeași categorie a statelor est-europene care aspiră să devină membre și care trebuie să beneficieze de tot sprijinul UE ca să facă față anumitor provocări cu care se confruntă și care își au originea la Moscova”.

În opinia expertului, termenul limită pentru deschiderea acestor negocieri va fi luna martie, dacă nu se reușește acum în luna decembrie, dar există șanse destul de bune ca să reușim acest lucru și săptămâna viitoare.

 „R. Moldova va fi, din punctul meu de vedere, beneficiara unei decizii pozitive pentru deschiderea negocierilor de aderare care va veni, fie acum în decembrie, fie cel târziu în luna martie. Este clar că țara noastră îndeplinește toate condițiile pentru a deschide negocierile de aderare, a implementat o serie de reforme în această direcție și nu există impedimente în acest sens care să nu poată fi depășite mai devreme sau mai târziu. Asta este clar și cred că termenul limită pentru deschiderea acestor negocieri va fi luna martie, dacă nu se reușește acum în luna decembrie. Cred că există șanse destul de bune ca să reușim acest lucru și săptămâna viitoare”.

Mihai Mogâldea a explicat că imediat ce vor fi deschise negocierile de aderare, iar ambele state vor avea de îndeplinit și de parcurs câteva etape în procesul de aderare la UE, fiecare țară o va lua pe drumul său,  independent, și va fi evaluată individual în funcție de progresele pe care le va înregistra.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:3,6 m/s
Sat
4
Sun
5
Mon
4
Tue
4
Wed
4
Arhivă Radio Chișinău