DIALOG EUROPEAN | Igor Zaharov: „Schimbările geopolitice din spațiul în care noi ne aflăm fac și mai important faptul ca în Constituție să fie stabilit clar vectorul de dezvoltare al Republicii Moldova” (Audio)

  • 23 Martie 10:47
0%
00:00:00
00:00:00

Rusia, prin asociații săi de la Chișinău, încearcă să distorsioneze mesajele și să deraieze cursul european al Republicii Moldova, iar aceste atacuri se vor înteți în perioada următoare, spune consilierul prezidențial pentru Afaceri Europene, Igor Zaharov.

El a precizează că miza acestor atacuri este compromiterea referendumului constituțional privind integrarea europeană care urmează să aibă loc în octombrie.

Igor Zaharov a explicat în emisiunea „Dialog European” de la Radio Chișinău că referendumul pentru integrare europeană este necesar pentru a cimenta direcția de dezvoltare externă a Republicii Moldova, iar schimbările geopolitice care se produc fac și mai important faptul, ca vectorul european, să fie înscris  în Constituție.

„Nu mai este timp de pierdut. Noi trebuie să ne demonstrăm nouă înșine, dar și oficialilor  din Uniunea Europeană că noi ne dorim acest lucru. Iar cu schimbările geopolitice din spațiul în care noi ne aflăm, este și mai important ca în Constituție să fie clar care este vectorul de dezvoltare al Republicii Moldova. Și vom pune capăt acestor speculații inutile care sunt alimentate de către Moscova, de către oamenii care nu vor binele acestei țări.  Iar noi, cetățenii Republicii Moldova îi vom penaliza dacă aceștia nu vor respecta voința populară”, a spus Igor Zaharov.

Referindu-se la următorii pași pe care trebuie să-i facă RM pe calea integrării în UE,  Igor Zaharov a declarat că până în luna mai, atunci când urmează să primească cadrul de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană, Rep. Moldova urmează să încheie faza sesiunilor explicative privind legislația europeană.

Această etapă presupune vizite din partea oficialilor de la Chișinău la Bruxelles, unde vor primi explicații cu privire la fiecare dinte cele 35 de capitole de negocieri, a spus consilierul președintei Maia Sandu pentru afaceri europene.

Timp de o lună, din februarie până în martie, oficialii de la Bruxelles au explicat autorităților Rep. Moldova nouă capitole din cele 35, a precizat Igor Zaharov. Acesta speră că sesiunile explicative se vor încheia până la sfârșitul lunii mai după care va urma o sesiune bilaterală.

 „Suntem siguri și ne dorim să terminăm această sesiune explicativă până la sfârșitul lunii mai. După care va urma sesiunea bilaterală, ceea ce înseamnă deja că noi ca stat, autoritățile și ministerele de resort vor merge la Bruxelles și vor explica, arăta unde stăm noi pe dimensiunea celor 35 de capitole. Reieșind din aceste sesiuni, atât explicative, cât și bilaterale care vor urma după luna mai vom vedea care este rezultatul acestor sesiuni, care este rata de aliniere pentru cele 35 de capitole. De acolo, negociem capitolele de aderare”, a mai declarat Zaharov.

Sesiunile explicative sunt un exercițiu de pregătire pentru etapa de screening bilateral, când Rep. Moldova va fi invitată să prezinte nivelul curent de aliniere a cadrului normativ și instituțional la principiile, prevederile și standardele acquis-ului comunitar.

Șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au cerut  adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană, se arată în concluziile adoptate la Consiliul European de primăvară, reunit la Bruxelles pe 21 martie.

În documentul adoptat, Consiliul European salută progresele înregistrate de Ucraina și de Republica Moldova în ceea ce privește avansarea reformelor necesare pe calea lor către UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău