DIALOG EUROPEAN | Experți despre elaborarea Strategiei securității naționale: Un document important și necesar pentru interesele naționale (AUDIO)

  • 12 Decembrie 2022 15:19
0%
00:00:00
00:00:00

O nouă strategie a securității naționale urmează să fie elaborată. Ce ar trebui să prevadă documentul, având în vedere inclusiv riscurile și noile realitățile geopolitice, discutăm cu experții în securitate Natalia Albu, directoarea Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare și Gheorghe Oarză, șeful Direcției Politică de Apărare și Planificare a Apărării din cadrul Ministerului Apărării.

Strategia de securitate națională reprezintă un document foarte important pentru decidenții politici, dar și pentru societate, în vederea promovării intereselor naționale: „Contextul regional geopolitic în care ne aflăm la momentul actual ne impune chiar să facem acest lucru cât mai repede.  Consider acest pas foarte important pentru că strategiile naționale și în special Strategia de securitate națională este un document politic care prevede anumite viziuni, anumite căi, mijloace pentru a atinge acele interese naționale pe care ni le stabilim ca societate. Este necesară revizuirea acestui document, important pentru politic, mă refer la Președinție, Parlament, Guvern, instituțiile guvernamentale, dar și pentru întreaga societate – populație, mediu academic, societate civilă, ca să aibă un document de care să se conducă în anumite proiecte și programe pentru viitor”, a subliniat Gheorghe Oarză.

Un document strategic, dincolo de faptul că reprezintă o foaie de parcurs pentru guvernare privind modalitatea și căile de asigurare a securității naționale, este și un indicator pentru partenerii de dezvoltare, care contribuie la fortificarea și dezvoltarea sectorului de securitate și apărare, subliniază experta Natalia  Albu: „Mediul actual de securitate ne-a arătat că statele, practic, singure nu pot să-și asigure propria securitate pentru că și amenințările sunt foarte complexe. Dincolo de cele militare,  ele au și caracter hibrid și un document strategic permite prioritizarea principalelor riscuri și amenințări la care statul să răspundă. Putem să avem o listă întreagă de riscuri și amenințări, dar țara să nu aibă suficiente mijloace de a răspunde la acestea”.

Moldova trece printr-o perioadă care evidențiază mai multe crize, cum ar fi cea în sănătate sau efectele războiului din Ucraina. Pe de altă parte, sunt probleme constante care afectează securitatea statului. Poziția geografică a R. Moldova și situația geopolitică au urmările sale, dependența de resursele energetice ar putea fi o amenințare de bază, constată experta Natalia Albu. În același timp, ea a subliniat că securitatea energetică, economică, financiar-bancară sunt sectoare care au fost neglijate, la fel ca și armata națională, timp de trei decenii de la independența R. Moldova, fie intenționat, fie neintenționat, cu scopul de a diminua capacitatea statului de a răspunde la aceste riscuri și amenințări. „Această formă de manifestare a riscurilor este foarte interdependentă de voința politică, dacă se dorește să se facă anumite schimbări, ajustări, transformări în sectorul respectiv, pe de altă parte de instrumentele de care dispune R. Moldova pentru contracararea amenințărilor, de exemplu în sectorul energetic”.

Pentru elaborarea Strategiei de securitate națională este necesar să existe un consens și în societate, și la nivelul instituțiilor statului, a subliniat Gheorghe Oarză: „Securitatea înglobează mult mai mult - și acele riscuri financiare, societale, economice, energetice, tehnologice și securitatea politică chiar, sau alimentară. Deci, sunt domenii de care nu doar instituțiile de forță sunt responsabile, dar securitatea este absolut tot - pe ce călcăm, ce vorbim, pe ce scriem, ce mâncăm. Absolut tot. Și aici avem nevoie de acea coeziune a societății, ca să lucrăm toți în comun, să avem același obiectiv, să avem aceeași abordare. Când acționăm și implementăm ceva trebuie să fim aliniați la obiective, la resursele financiare, la resursele umane, cele materiale, inclusiv la mesajele pe care le transmitem”.

Această emisiune este realizată în cadrul campaniei de informare pe subiecte de securitate și apărare, parte a proiectului „Combaterea dezinformării și dezmințirea știrilor false în R. Moldova”. Proiect realizat de Platforma Inițiative de Securitate și Apărare, cu suportul financiar al Fundației KAS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău