DIALOG EUROPEAN | Cristian Preda: Sper ca până la sfârșitul mandatului Parlamentului European, care începe peste câteva săptămâni, adică până în 2029, Republica Moldova să fie de-a noastră (AUDIO)

  • 07 Iunie 12:30
0%
00:00:00
00:00:00

Vocea Parlamentului European este extrem de importantă pentru integrarea europeană a R. Moldova, a subliniat profesorul Cristian Preda, de la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, fost deputat european. El consideră că R. Moldova are șanse să înceapă negocierile de aderare cu UE la sfârșitul acestei luni. R. Moldova ar putea deveni stat membru până la sfârșitul mandatului Parlamentului European care va fi ales acum, adică până în 2029, a spus Cristian Preda, în cadrul emisiuni „Dialog European” de la Radio Chișinău.

Sunt primele alegeri europarlamentare în care două țări importante din est, Moldova și Ucraina, sunt state candidate și încep negocierile de aderare la UE. Importanța politică a Parlamentului European este colosală, iar R.  Moldova ar putea deveni stat membru până la sfârșitul mandatului Parlamentului European care va fi ales acum, adică până în 2029, a spus fostul deputat european Cristian Preda:

„Moldova avea parte de simpatie de mai mult timp, de când e Maia Sandu evident că sprijinul e mult mai consistent, pentru că europenii au văzut că într-adevăr e altceva decât griul post sovietic. Parlamentul European e vocea politică cea mai puternică, singura instituție aleasă direct. Deci, importanța politică a PE este colosală și R. Moldova, ca orice stat candidat ambițios, trebuie să aibă o susținere constantă, consistentă, bine informată. Sper ca până la sfârșitul mandatului PE care începe peste câteva săptămâni, până în 2029, Moldova să  fie de-a noastră. În 2029 să voteze toți cetățenii R. Moldova, nu doar care au cetățenie română”, a spus Cristian Preda.

12 state membre ale Uniunii Europene au trimis președinției rotative belgiene o scrisoare în care cer începerea negocierilor de aderare cu Rep. Moldova și Ucraina până la sfârșitul lunii curente. Cristian Preda consideră că R. Moldova are șanse să înceapă negocierile de aderare cu UE la sfârșitul acestei luni: 

„Sper ca în Consiliu să nu fie doar 12 și să se deschidă cât mai repede negocierile de aderare. Cinci ani sunt suficienți pentru a avea o negociere reușită și pentru R. Moldova, și pentru UE, și pentru a avea în 2029 un al 28-lea stat membru. E suficient, e o țară care nu e foarte mare, care e pregătită să negocieze, care a arătat că poate să facă schimbări semnificative. În plus, trebuie  luat în seamă și argumentul că o parte e deja integrată, e și o chestiune de dreptate... Sper ca statele membre să aibă înțelepciune și în 3-4 ani să termine negocierile, să viteze intrarea Moldovei și în felul asta să avem o primă lărgire, de la ultima lărgire, în 2013, când a intrat Croația. Prezența la vot în alegerile europene a cetățenilor moldoveni va fi un semnal și un mesaj al societății moldovenești către Bruxelles și statele membre UE care decid în cadrul negocierilor. Totodată, va fi un indicator pentru referendumul privind integrarea europeană care va avea loc în toamnă în R. Moldova, odată cu alegerile prezidențiale~, a afirmat Cristian Preda.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:0,51 m/s
Sun
20
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău