Dialog European | Aurica Butnari: „Strășeni, Edineț și Leova beneficiază de un program finanțat de Uniunea Europeană cu un buget de 40 mln euro” (Audio)
-
20 Aprilie 11:15
Strășeni, Edinet și Leova beneficiază de un program finanțat de Uniunea Europeană cu un buget de 40 mln euro pentru proiecte de dezvoltare a afacerilor, infrastructurii, școlilor, grădinițelor, rețelelor de apă și canalizare în cadrul unui proiect implementat de mai multe agenții ale țărilor UE, o inițiativă sub egida echipei “Europa”, a declarat managerul programe de dezvoltare economică în cadrul Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Aurica Butnari, în cadrul emisiunii „Dialog European” de la Radio Chișinău.
Aurica Butnari, a precizat că Primăria Edineț a obținut deja, în 2020, cel mai mare grant oferit vreodată unei primării din Republica Moldova – 4, 3 milioane de euro, în cadrul unei alte inițiative finanțate de Uniunea Europeană - „Orașe sustenabile” - în parteneriat cu municipiul Alba-Iulia din România.
“În Edineț a fost construită cu succes o fabrică care la moment a fost închiriată de către un investitor care a fost atras în Republica Moldova și acolo lucrează 200 de oameni. Deci au fost create 200 de locuri de muncă. Adițional prin acest grant am renovat un sediu vechi unde au fost create mai multe oficii pentru start-upuri, pentru companiile care se creează la nivel local în municipiu. Așa Edineț a căpătat experiență de implementare a proiectelor și în 2020 la o altă inițiativă finanțată de Uniunea Europeană „Orașe sustenabile” - în parteneriat cu municipiul Alba-Iulia din România a obținut cel mai mare grant oferit vreodată unei primării din Republica Moldova – 4, 3 milioane de euro pe care le gestionează direct. Și în luna decembrie anul trecut ne-am bucurat de primele rezultate pe care le-a obținut municipiul în cadrul acestui proiect, au fost achiziționate 8 autobuze. Și urmează alte activități, inclusiv dotarea a 8 instituții de învățământ”, a spus Aurica Bunari.
Aurica Butnari a menționat că toate granturile oferite pentru autoritățile publice locale sunt în cadrul unor apeluri de propuneri lansate la nivel regional. În totalitatea lor, sunt granturi, dar primăria vine cu o contribuție de până la 10% din valoarea proiectului.
Printre condițiile de bază sunt capacitatea de a implementa proiecte, dar și alinierea la prioritățile apelului care sunt, în mare parte, creșterea economică locală și crearea de noi locuri de muncă.
“Primarii au înțeles că este o șansă reală de a atrage finanțare nerambursabilă și de a face ceva la nivel local, pentru că ei sunt foarte constrânși de bugetul mic care este la nivel local. Din păcate nu toți obțin finanțare pentru că majoritatea aplicațiilor sunt foarte slabe. Deci încă suntem în proces de învățare”. UE a planificat inițial un buget anual de 60 de milioane de euro pentru proiecte de dezvoltare în R.Moldova, însă, din cauza multiplelor crize care au afectat țara, această sumă s-a dublat. Totodată, vin fonduri și din alte proiecte regionale sau programe la care R.Moldova a aderat recent și care în trecut erau deschise doar pentru țările membre ale UE. Pentru moment, toate proiectele de dezvoltare ale UE în R.Moldova sunt oferite fără condiționalități. Pe viitor, finanțarea oferită in cadrul diverselor programe va fi oferită în baza de concurs, iar Republica Moldova va concura cu instituțiile din țările membre UE, prin urmare, trebuie sa isi îmbunătățească capacitățile”, a specificat Aurica Butnari