DIALOG EUROPEAN | Antonio Momoc, despre alegerile din R. Moldova: E limpede că acesta este un pas foarte important în direcția europeană, dar sunt îngrijorări în legătură cu alegerile parlamentare (Audio)
-
08 Noiembrie 15:05
Alegerile din Republica Moldova s-au văzut ca o victorie a opțiunii pro-europene, iar războiul hibrid pe care l-a purtat Federația Rusă s-a simțit ca o disperare din partea acesteia, apreciază expertul în comunicare politică Antonio Momoc, conferențiar la Universitatea din București, în cadrul emisiunii „Dialog European” de la Radio Chișinău. Totodată, expertul atenționează că Federația Rusă nu va renunța la Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.
Pe plan intern, în cadrul alegerilor, societatea a fost polarizată, pe fundalul unui război hibrid și al răspândirii unor teorii ale conspirației, observă expertul în comunicare politică Antonio Momoc. Acest lucru explică opțiunea unei mari părți ale populației pentru candidatul Alexandr Stoianolgo, susținut de socialiști.
„S-a simțit ca o disperare din partea Federației Ruse de a sustrage Republica Moldova din direcția pro-europeană. Am văzut că au dat rezultate în Georgia aceste amenințări, fie atentatele de alarmă falsă în Occident, fie felul în care au fost corupte voturile și votanții, putem vedea repetat în ceea ce rușii, probabil, își imaginează ca un laborator informațional în Republica Moldova”, spune Antonio Momoc.
Federația Rusă nu va renunța la Republica Moldova, atenționează expertul Antonio Momoc, în contextul alegerilor parlamentare care urmează la mijlocul anului viitor.
„E limpede că acesta este un pas foarte important al Republicii Moldova în direcția europeană, prin votul din diaspora, dar, îngrijorările sunt, cel puțin la București și probabil și în cancelariile statelor din Uniunea Europeană, în legătură cu alegerile parlamentare din Republica Moldova, or acolo lucrurile nu sunt clare și ele depind foarte mult și de modul în care partidul de guvernământ și Maia Sandu vor înțelege să adreseze problemele sociale și îngrijorările reale sau fictive ale cetățenilor din Republica Moldova. Nimic în ce privește politica și democrația nu este ireversibil”, a mai adăugat Antonio Momoc.
În ceea ce privește capacitatea autorităților de a face față ingerințelor externe pentru viitoarele parlamentare, expertul spune că este greu de identificat soluțiile pe care Republica Moldova le poate aplica în perioada următoare, astfel încât alegerile să nu fie „gripate” de forțe externe. Întărirea societății civile, acțiuni mai ferme la nivel guvernamental și livrarea din punct de vedere social-economic pentru a apropia cetățenii de proiectul european, propune expertul.