DIALOG EUROPEAN | Anatol Țăranu: Acest război nu e pur și simplu la hotarul nostru, dar prezintă un pericol existențial pentru R. Moldova (AUDIO)

  • 31 Decembrie 2022 15:56
0%
00:00:00
00:00:00

Evenimentul care a marcat profund viața politică și socială în R. Moldova a fost războiul declanșat pe 24 februarie 2022 de către Federația Rusă împotriva Ucrainei, consideră analistul politic Anatol Țăranu. Războiul prezintă un pericol existențial pentru R. Moldova și a scos în evidență mai multe vulnerabilități de securitate și apărare ale statului. Totodată, atenționează expertul, acest război a accentuat și mai mult divizarea societății moldovenești.

Acest război nu e pur și simplu la hotarul R. Moldova. Este un război care nemijlocit afectează toate sferele vieții din statul nostru, dar prezintă și un pericol existențial pentru R. Moldova. Este suficient să ne aducem aminte că generalii ruși, dar și funcționari de rang înalt nu o singură dată au vorbit despre un culoar terestru spre Transnistria prin Ucraina, o operațiune militară care trebuia să facă joncțiunea dintre armata rusă agresoare și regiunea transnistreană, care este teritoriu inalienabil al R. Moldova. Dacă armata rusă traversa litoralul Mării Negre și ajungea până în Transnistria, unde era garanția că nu se va opri la Nistru și nu va înainta și mai departe? Având în vedere că Rusia nu dă niciun ban pe suveranitatea unui stat cum este Ucraina, ce i-ar opri să afecteze suveranitatea R. Moldova? E un pericol mare pentru noi și autoritățile de la noi sunt în căutarea unor soluții care cel puțin parțial ar putea să pareze acest pericol, aceste riscuri. Din păcate, trebuie să recunoaștem că nu sunt suficiente resurse ca securitatea R. Moldova să fie garantată într-o manieră robustă”, atenționează analistul politic.

Principala vulnerabilitate a R. Moldova în opinia lui Anatol Țăranu este divizarea societății moldovenești, care generează multe alte riscuri și pericole foarte grave:

Noi nici pe departe nu reprezentăm o societate coezivă, unită printr-un obiectiv major comun. Iar faliile care dezbină societatea moldovenească sunt profunde. În treizeci de ani nu s-a produs această coeziune pe interior, ceea ce reprezintă un mare pericol. Asta spune despre faptul că statul moldovenesc nu este unul împlinit în totalitatea sa. Nu există un obiectiv major spre care să tindă majoritatea societății. Iar în asemenea condiții, practic este imposibilă o dezvoltare robustă a acestei societăți. Acesta este principalul pericol, iar mai departe pornesc multe altele care tot sunt foarte grave. În treizeci de ani, R. Moldova nu a putut să-și realizeze integritatea sa teritorială. Conflictul transnistrean continuă să împartă R. Moldova în două zone, există o zonă separatistă care nu este controlată de organele constituționale și asta iarăși scade din capacitatea noastră de reziliență în fața pericolului extern. În acești treizeci de ani noi nu am fost capabili să ne debarasăm de dependența energetică de Federația Rusă și prin aceasta suntem la cheremul Moscovei, inclusiv în politicile agresive pe care le promovează în zona noastră”.  

În opinia lui Anatol Țăranu, R. Moldova trebuie să-și consolideze securitatea și apărarea inclusiv prin eforturi diplomatice și acorduri internaționale. Expertul subliniază că este timpul ca societatea moldovenească să examineze opțiunea NATO pentru R. Moldova:

Acum, pe fundalul războiului din Ucraina, guvernarea întreprinde măsuri pentru a ridica capabilitățile de apărare a R. Moldova, inclusiv prin dotarea Armatei Naționale, dar nu este suficient pentru a garanta un grad înalt de reziliență a statului, inclusiv în plan militar. Este nevoie ca aceste eforturi, consolidarea capabilității Armatei Naționale, să fie suplinite și susținute de măsuri diplomatice, care ar permite R. Moldova să-și garanteze apărarea sa, securitatea sa, prin diverse tratate și acorduri internaționale și implicarea în anumite structuri de apărare și politice internaționale, ar ridica reziliența statului. Cred că a venit timpul când în societatea moldovenească trebuie la modul cel mai serios să fie examinată opțiunea NATO pentru R. Moldova și reexaminată abordarea problemei neutralității care este în Constituție, dar realmente nu există. În Constituție scrie că pe teritoriul R. Moldova nu trebuie să existe trupe militare străine, iar această condiție niciodată nu a fost respectată pe parcursul a treizeci de ani. Noi avem pe teritoriul național o armată străină, care se găsește ilegal. Iar asta vorbește despre aceea că noi nu avem de facto neutralitate. E doar formală, declarată, dar de facto nu există. Acei politicieni care fac apel la neutralitate că  trebuie păstrată cu orice preț, de fapt păcătuiesc împotriva adevărului, ei încearcă să ascundă în spatele acestor mesaje, plecăciunea lor față de Moscova, fiindcă neutralitatea deservește interesele Moscovei, dar nu ale R. Moldova”, atenționează Anatol Țăranu, în cadrul emisiunii Dialog European, la Radio Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău