DIALOG EUROPEAN | Ana Revenco: Integrarea europeană prioritate pentru MAI (AUDIO)

  • 15 Februarie 2023 11:38
0%
00:00:00
00:00:00

Integrarea europeană este o prioritate pentru MAI, iar în acest sens a fost constituită la nivelul ministerului o Comisie pentru integrare europeană, care să asigure realizarea tuturor precondițiilor de aderare și realizare a acțiunilor ce derivă din rapoartele de progres ale UE. MAI a stabilit ca obiective principale operaționalizarea HUB-ului de securitate, crearea punctului focal pe domeniul armelor de foc și munițiilor, aderarea la mecanismul de protecție civilă europeană, furnizarea serviciilor de asistență internațională polițienească, a comunicat ministra în exercițiu de Interne Ana Revenco într-un interviu pentru Radio Chișinău:

„Am aprobat o foaie de parcurs la MAI care transpune toarte recomandările și Opinia Comisiei Europene pe acele dimensiuni, domenii la care trebuie să facem ajustări la legislație, unde trebuie să modernizăm metodele de lucru. Această foaie de parcurs cuprinde un set de măsuri care vizează managementul integrat al frontierei, securitatea frontierei, domeniile și politicile ce țin de managementul migrației, sistemul de azil, aici se regăsesc măsuri care odată implementate fac ca mecanismul național și cadrul care reglementează măsurile în domeniul protecției civile să fie mai avansate, mai aproape de standardele europene. Lupta cu criminalitatea este un punct aparte în această foaie de parcurs. Supraveghem din scurt acțiunile ce urmează să fie realizate. În ceea ce privește avansarea pe domeniul prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere, vorbim despre operaționalizarea HUB-ului de securitate, crearea și funcționarea punctului focal pe domeniul armelor și munițiilor, aderarea la mecanismul de protecție civilă, aici ne propunem să certificăm, deja în acest an, trei module după care activează salvatorii noștri, iar această certificare înseamnă că suntem recunoscuți că activăm conform rigorilor internaționale și că cetățenii vor fi mai bine protejați în cazul unor dezastre. Vorbim despre automatizarea proceselor, de supraveghere, de control la frontieră, despre nevoia de a consolida atât prin alinierea cadrului normativ la aquis-ului  comunitar, cât și prin certificarea personalului, modelelor prin care sunt pregătiți specialiștii noștri astfel încât să asigurăm o interoperabilitate mult mai bună cu toate sistemele afacerilor interne din UE”.

Acordul semnat recent între Guvernele de la Chișinău și București privind deschiderea unui punct comun de trecere a frontierei moldo-române, la Leușeni-Albița, reprezintă de asemenea, un pas pentru integrarea europeană a R. Moldova, a subliniat Ana Revenco:

Acordul prevede că va avea loc un singur control, pe sensul de intrare în România, în punctul de trecere Leușeni-Albița, pe teritoriul României, adică PT Albița. Vor lucra echipe comune, moldo-române, cor acționa conform legilor propriului stat, dar faptul că are loc un control coordonat în același punct, înseamnă că se reduc substanțial timpii de așteptare, timpii de procesare, un element importat pentru furnizori, transportatori, agenți economii, dar vor beneficia și toți cetățenii care vor trece prin acest punct. Pe șase luni este propus acest acord, este un proiect-pilot, vom testa cum funcționează acest nou regim, unde este necesar să intervenim pentru a eficientiza, îmbunătăți, ulterior vom propune extinderea, iar scopul final este să fie extins și pe sensul de intrare în R. Moldova și desigur pentru toate punctele de trecere a frontierei pe segmentul moldo-român.

Și această realizare înseamnă că mergem ferm pe calea de integrare europeană. Toate aceste procedee care vor avea loc în acest punct, prin formula de control coordonat, înseamnă că ajustăm toate procedurile noastre, tehnologia, modele de lucru la standardele europene. Asta și înseamnă că ne integrăm pas cu pas în UE”.

În câteva luni urmează să fie deschis încă un punct de trecere a frontierei moldo-române „Leova-Bumbăta”, a mai comunicat ministra de Interne, Ana Revenco:

Și pe acest aspect am lucrat foarte intens cu colegii din România. Pe parcursul anului 2022 a fost creat aici în R. Moldova, sub egida MAI, o echipă mixtă din mai multe instituții și am reușit să asigurăm și calea de acces pentru acel punct nou ales Leova-Bumbăta, a fost aprobat prin hotărâre de Guvern, calea de acces, infrastructura necesară. Din partea României a fost aprobată hotărârea de Guvern care permite să avanseze lucrările pe construcția infrastructurii necesare și pe partea României, astfel încât în cel mai scurt timp, câteva luni, să fie operaționalizat și acest punct, care va presupune traversarea frontierei pe calea apei”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău