Dialog Direct | Ina Coșeru: „Vor fi localități în care va trebui să aducem apă, inclusiv cu mașini”

  • 26 Iulie 2022 13:10
0%
00:00:00
00:00:00

Fenomenele de secare a râurilor sunt caracteristice Republicii Moldova de mai bine de 20 de ani. Multe râuri sunt pur și simplu sufocate, întrucât sursele de aprovizionare sunt folosite în gospodărie sau pentru a iriga terenurile agricole. Vicepreședinta Comisiei parlamentare pentru mediu și dezvoltare regională, Ina Coșeru, atenționează, în cadrul emisiunii Dialog Direct de la Radio Chișinău că, pentru a nu agrava situația, trebuie raționalizată folosirea apei și să fie sădite cât mai multe păduri.

Lipsa îndelungată a ploilor și temperaturile ridicate au dus la secarea unor sectoare a râurilor din Republica Moldova. Pe o bună parte a teritoriului Republicii Moldova sunt în vigoare avertizări Cod portocaliu și cod roșu de secetă sau de urgență cauzată de secetă.  Deputata Ina Coșeru, care este expertă de mediu, atrage atenția că din cauza secetei, în unele localități va fi nevoie să se aducă apă din alte zone, pentru a asigura necesitățile oamenilor:

„Trebuie să înțelegem că este o perioadă neobișnuită și că trebuie să ne comportăm neobișnuit. Acum nu este atâta apă ca altădată, respectiv trebuie să restricționăm și să ne asigurăm că toată lumea are acces la apă. Vor fi localități în care va trebui să aducem apă, inclusiv cu mașini, pentru că zonele roșii înseamnă că în acele regiuni nu este apă și va trebuie adusă acolo. O zonă roșie înseamnă că fântânile seacă, izvoarele seacă, în acea zonă nu este apă. Nivelul freatic al apelor în fântânile de mină coboară. Dacă localitatea nu are acces la apa de profunzime și dacă  toate sectoarele localității nu sunt conectate la un apeduct, va trebui adusă apă”, a afirmat Ina Coșeru.

Dacă Republica Moldova ar avea mai multe suprafețe împădurite, seceta nu s-ar resimți atât de acut. Procesul de împădurire, însă, durează și nu poate fi început în perioade secetoase. Odată cu pădurile dispar și râurile, atenționează vicepreședinta Comisiei parlamentare de mediu Ina Coșeru.

 „Altfel, Republica Moldova nu treptat, dar foarte curând se va transforma în deșert. Pentru noi aceste fenomene de secare a râurilor sunt caracteristice de 20 de ani și am semnalat de multe ori. Sunt râuri care sunt demult „gâtuite” și sursele de aprovizionare ale râurilor sunt folosite în gospodărie sau pentru a iriga terenurile agricole. Toate izvoare care alimentează râul în primul segment sunt folosite în diverse scopuri și nu ajung în râu. Și din acest motiv, râurile seacă.  Trebuie să împădurim, altfel nivelul apelor freatice va coborî tot mai jos și mai jos, iar râurile noastre vor dispărea. Dacă nu vom avea pădure, nu vom avea nici apă, vom fi ca pustiul Sahara, aici în Republica Moldova, cu toate terenurile noastre fertile și roditoare”, a declarat Ina Coșeru.

În Republica Moldova, procentul de împădurire este de doar 10-11%.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău