DIALOG DIRECT | Expert CID NATO: Nu poți avea încredere în Federația Rusă privind acțiunile pe care le va întreprinde (AUDIO)
-
06 Iulie 2022 17:22
Republica Moldova are mai multe vulnerabilități din punct de vedere al securității și apărării, printre care diferendul transnistrean nerezolvat din 1992, corupția și statul oligarhic, divizarea societății, dar și lipsa încrederii în general în autorități și guvernanți, a atenționat experta în domeniul securității Natalia Albu, de la Centrul de Informare NATO.
Ea a explicat, în cadrul emisiunii Dialog Direct de la Radio Chișinău, că fenomenele regionale și internaționale afectează toate țările într-o măsură mai mare sau mai mică, însă, Republica Moldova este supusă unor riscuri majore de securitate – economică, energetică, militară și propagandistică.
„Aceste crize afectează țările în mod diferit. Dincolo de acestea, noi avem o amenințare militară, de care este afectat vecinul nostru, Ucraina. Noi avem un conflict nesoluționat și există o propagandă foarte activă privind crearea unei panici la nivel național privind amenințările interne și implicarea acestora în contextul evoluțiilor evenimentelor militare din Ucraina. Noi nu putem să neglijăm că dincolo de factorul securității umane sunt amenințări dure, cu caracter militar, care afectează indirect și securitatea Republicii Moldova. Foarte des, în contextul neutralității se încearcă să se utilizeze narativul că neutralitatea presupune război, înarmare. Când vorbim despre neutralitatea, aceasta nu înseamnă că armata nu trebuie să fie pregătită pro-activ vizavi de anumite amenințări cu caracter militar. Atunci când vorbim de Federația Rusă, nu poți avea încredere în vecinul tău, chiar dacă el este îndepărtat, nu ai o frontieră comună, privind acțiunile pe care le va întreprinde, privind respectarea acordurilor”, a declarat Natalia Albu.