Dialog deschis între Japonia, China și Coreea de Sud

  • 21 Martie 2015 16:06
Dialog deschis între Japonia, China și Coreea de Sud

Miniștrii de externe din Japonia, China și Coreea de Sud se întâlnesc sâmbătă, 21 martie, la Seul, pentru prima dată în ultimii trei ani, cu scopul de a calma rivalitățile teritoriale și disputele diplomatice care complică relațiile lor.

China și Coreea de Sud au relații bune, dar cele două țări au divergențe cu Japonia ca urmare a contenciosului asupra unor insule disputate sau pe subiectul interpretării ocupației japoneze înainte și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, notează Agerpres.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a făcut apel la cele trei state să aibă un dialog „dinamic”, în timp ce SUA au afirmat că vor urmări cu atenție desfășurarea întâlnirii de la Seul.

Washingtonul a descris disputa dintre Coreea de Sud și Japonia, principalii săi aliați militari în Asia, drept un „handicap strategic”, SUA dorind să se concentreze pe formarea unui front unit împotriva unui stat chinez din ce în ce mai revendicativ.

SUA se tem, de asemenea, că noua Bancă Asiatică de Investiții în Infrastructură (AIIB), inițiată de China, ar putea face concurență Băncii Mondiale, precum și Băncii Asiatice de Dezvoltare (BAD) dominate de Tokyo și Washington. Coreea de Sud ar fi „favorabilă” AIIB, în timp ce Japonia nu și-a precizat încă poziția.

Sistemul de apărare pe care Washingtonul intenționează să-l desfășoare în Coreea de Sud pentru a face față provocărilor militare nord-coreene urmează să fie și el un subiect de discuție la întâlnirea de la Seul, în contextul în care China consideră că plasarea de rachete pe teritoriul sud-coreean ar afecta pacea și stabilitatea în regiune.

Un alt aspect, pe fondul reuniunii din capitala sud-coreeană, este faptul că Seulul reproșează Japoniei că nu și-a cerut scuze pentru atrocitățile comise în timpul ocupației peninsulei de către armata niponă între anii 1910 - 1945, în special pentru femeile coreene forțate să se prostitueze pentru soldații japonezi.

Un alt diferend între Seul și Tokyo este cel cu privire la insulele controlate de Coreea de Sud, dar revendicate de Japonia.

Reluarea acestor negocieri pare un pas important spre rezolvarea diferendelor și, în același timp, oferă speranța unui summit trilateral ce ar putea avea loc în acest an.

Până în prezent, președinta sud-coreeană Park Geun-hye a avut două întâlniri cu președintele chinez Xi Jinping, dar l-a evitat pe premierul japonez Shinzo Abe.

Miniștrii de externe din China, Coreea de Sud și Japonia vor avea la Seul mai întâi întrevederi bilaterale, după care va urma întâlnirea în trei care se va încheia cu o declarație comună.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
-2,76
Ceață
Umiditate:86 %
Vint:0 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău