Diagnosticul pieței de capital: Creșterea semnificativă a volumelor depozitelor persoanelor fizice denotă lipsa alternativelor de investiții

  • 23 Iulie 13:31
Diagnosticul pieței de capital: Creșterea semnificativă a volumelor depozitelor persoanelor fizice denotă lipsa alternativelor de investiții

Piața de capital din Republica Moldova are potențial de dezvoltare, în condițiile în care țara va continua îmbunătățirea perspectivelor macroeconomice, consolidarea cadrului juridic și va susține diversificarea bazei de investitori și a sectorului corporativ. Acestea sunt constatările care rezultă din Diagnosticul pieței de capital autohtone, elaborat de programul USAID Reforme Structurale și Instituționale în Moldova și prezentat astăzi în cadrul mesei rotunde organizate de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), informează Bizlaw.

Potrivit concluziilor preliminare, dezvoltarea pieței de capital este esențială pentru creșterea economică a țării prin diversificarea posibilităților de finanțare atât pentru stat, cât și pentru sectorul privat, oferind acces la resursele financiare interne și externe. În prezent, condițiile macroeconomice din țară sunt favorabile pentru expansiunea pieței de capital, dar pentru a atinge pe deplin acest potențial, este necesar un cadru economic și politic stabil. De asemenea, sunt necesare măsuri pentru consolidarea infrastructurii pieței de capital și stimularea cererii și ofertei de instrumente financiare, sporirea gradului de cunoștințe financiare și educație investițională a populației, relatează sursa.

Creșterea semnificativă în ultimii patru ani a volumelor depozitelor persoanelor fizice denotă lipsa alternativelor de investiții pentru populație. Oferta pe piața de capital prin instrumente precum acțiuni și obligațiuni, este limitată. În primul rând, aceste instrumente pot fi emise de sectorul business cu referire la companiile mari din Republica Moldova. Dar politicile de promovare a mobilizării economiilor, precum dezvoltarea sistemului de pensii private, încurajarea investițiilor private și îmbunătățirea mediului de afaceri ar stimula formarea de capital intern și creșterea economică durabilă.

Totodată, consolidarea pieței obligațiunilor de stat din Republica Moldova este crucială și pentru dezvoltarea pieței de capital. De menționat că, în ultimii ani, piața obligațiunilor guvernamentale a cunoscut schimbări esențiale. Participarea investitorilor non-bancari (persoane fizice, persoane juridice și nerezidenți) a crescut considerabil în perioada anilor 2022-2023, pe fundalul atractivității ratelor oferite de Ministerul Finanțelor. Ponderea investitorilor non-bancari pe piața valorilor mobiliare de stat a atins 30% în 2022, cu o mică scădere de 6 puncte procentuale în 2023.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sun
21
Mon
21
Tue
22
Wed
21
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău