Diacov insistă pe reluarea „dialogului interparlamentar” dintre Chișinău și Tiraspol

  • 07 Aprilie 2019 10:45
Diacov insistă pe reluarea „dialogului interparlamentar” dintre Chișinău și Tiraspol

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, deputatul Dumitru Diacov, insistă pe necesitatea "reluării dialogului interparlamentar între Moldova şi Transnistria".

El a menţionat, în cadrul conferinţei anuale a programului "Dialoguri transnistrene", că o asemenea practică se folosea la sfârşitul anilor '90, dar a încetat "odată cu venirea lui Vladimir Voronin la guvernare, care a decis să-şi asume problema reglementării". 

"Acum dialogul interparlamentar are un caracter prea neoficial. Dar cred că puterea executivă are nevoie de susţinerea organului legislativ. Parlamentul va putea crea un mediu pozitiv confortabil pentru discuţii, atât de necesar în procesul de negocieri", a spus Diacov.

Potrivit lui Diacov, "în timpul mandatului Parlamentului precedent, el a abordat în mod repetat problema creării unui grup aparte de negocieri cu reprezentanţii din stânga Nistrului, dar nu a găsit susţinere".

"Sper că în curând noul Parlament va reuşi să devină funcţional şi să analizeze această problemă", a spus democratul, menţionând că problema transnistreană "serveşte drept obstacol în calea înaintării Moldovei spre Europa şi în transformarea republici într-o insulă de stabilitate".

"Trebuie să înţelegem că problema nu poate fi rezolvată în două zile, inclusiv ţinând cont de specificul regiunii: Moldova se află la graniţa Europei şi la intersecţia intereselor diferitelor forţe politice externe. Cu toate acestea, în procesul de negocieri, rolul principal trebuie să fie jucat anume de cele două părţi - Moldova şi Transnistria, iar ceilalţi participanţi la format trebuie doar să susţină discuţia. Însă, deocamdată, se pare că ambele părţi au decis că lucrurile se vor rezolva de la sine. Aceasta este o abordare greşită. Da, conflictul nu poate fi rezolvat rapid, dar deja acum noi putem pune cărămida proprie în construcţia casei comune", a spus Diacov.

Deputatul PRSM, Vladimir Ţurcan, a spus că în procesul de reglementare părţile "devin ostatecii conceptelor de autonomie extinsă, federalizare, în funcţie de care sunt numiţi apoi mancurt, trădător sau patriot".

"Din acest motiv, în procesul de reglementare vine sentimentul unui dГ©jГ  vu. Situaţia aproape că nu s-a schimbat, cu excepţia unor progrese. Schimbările necesită o abordare complexă, ţinând seama de toţi factorii interni şi externi", a declarat Ţurcan.

El a menţionat că în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, Igor Dodon a propus un concept "care să ţină cont atât de situaţia geopolitică, cât şi de interesele naţionale".

"Partenerii externi studiază deja acest format şi cred că ar trebui să începem să-l analizăm şi în Moldova", a spus socialistul.

În acelaşi timp, ambii deputaţi au recunoscut că aceasta este poziţia lor personală, dar nu a partidelor din care fac parte.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chişinău
3,46 °C
câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:7,2 m/s
Thu
1 °C
Fri
1 °C
Sat
1 °C
Sun
2 °C
Mon
4 °C

Curs oficial BNM 22 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5542 0.0963
USD 17.6060 0.0550
RON 4.0921 0.0206
UAH 0.7257 0.0056
RUB 0.2851 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău