Diacov insistă pe reluarea „dialogului interparlamentar” dintre Chișinău și Tiraspol

  • 07 Aprilie 2019 10:45
Diacov insistă pe reluarea „dialogului interparlamentar” dintre Chișinău și Tiraspol

Președintele de onoare al Partidului Democrat, deputatul Dumitru Diacov, insistă pe necesitatea "reluării dialogului interparlamentar între Moldova și Transnistria".

El a menționat, în cadrul conferinței anuale a programului "Dialoguri transnistrene", că o asemenea practică se folosea la sfârșitul anilor '90, dar a încetat "odată cu venirea lui Vladimir Voronin la guvernare, care a decis să-și asume problema reglementării". 

"Acum dialogul interparlamentar are un caracter prea neoficial. Dar cred că puterea executivă are nevoie de susținerea organului legislativ. Parlamentul va putea crea un mediu pozitiv confortabil pentru discuții, atât de necesar în procesul de negocieri", a spus Diacov.

Potrivit lui Diacov, "în timpul mandatului Parlamentului precedent, el a abordat în mod repetat problema creării unui grup aparte de negocieri cu reprezentanții din stânga Nistrului, dar nu a găsit susținere".

"Sper că în curând noul Parlament va reuși să devină funcțional și să analizeze această problemă", a spus democratul, menționând că problema transnistreană "servește drept obstacol în calea înaintării Moldovei spre Europa și în transformarea republici într-o insulă de stabilitate".

"Trebuie să înțelegem că problema nu poate fi rezolvată în două zile, inclusiv ținând cont de specificul regiunii: Moldova se află la granița Europei și la intersecția intereselor diferitelor forțe politice externe. Cu toate acestea, în procesul de negocieri, rolul principal trebuie să fie jucat anume de cele două părți - Moldova și Transnistria, iar ceilalți participanți la format trebuie doar să susțină discuția. Însă, deocamdată, se pare că ambele părți au decis că lucrurile se vor rezolva de la sine. Aceasta este o abordare greșită. Da, conflictul nu poate fi rezolvat rapid, dar deja acum noi putem pune cărămida proprie în construcția casei comune", a spus Diacov.

Deputatul PRSM, Vladimir Țurcan, a spus că în procesul de reglementare părțile "devin ostatecii conceptelor de autonomie extinsă, federalizare, în funcție de care sunt numiți apoi mancurt, trădător sau patriot".

"Din acest motiv, în procesul de reglementare vine sentimentul unui dГ©jГ  vu. Situația aproape că nu s-a schimbat, cu excepția unor progrese. Schimbările necesită o abordare complexă, ținând seama de toți factorii interni și externi", a declarat Țurcan.

El a menționat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, Igor Dodon a propus un concept "care să țină cont atât de situația geopolitică, cât și de interesele naționale".

"Partenerii externi studiază deja acest format și cred că ar trebui să începem să-l analizăm și în Moldova", a spus socialistul.

În același timp, ambii deputați au recunoscut că aceasta este poziția lor personală, dar nu a partidelor din care fac parte.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău