DIACONIA lansează campania de Crăciun „În Brațele Mamei” începe prin lansarea a două servicii noi destinate mamelor și copiilor din Moldova și din Ucraina

  • 02 Decembrie 2022 15:11
DIACONIA lansează campania de Crăciun „În Brațele Mamei” începe prin lansarea a două servicii noi destinate mamelor și copiilor din Moldova și din Ucraina

În fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, Misiunea Socială „Diaconia” desfășoară o amplă campanie de sensibilizare și colectare de fonduri în sprijinul beneficiarilor Centrului Maternal din cadrul Programului „În Brațele Mamei”.

Astăzi intrăm în campania de Crăciun deschizând cu multă bucurie două uși noi - cea a Centrului de educație timpurie „Gâgâlici” și cea a Casei de oaspeți „Sfântul Iosif cel Milostiv”. Ambele servicii răspund obiectivului principal al Programului– asigurarea dreptului fiecărui copil de a crește în familie, în siguranță, păstrând legătura strânsă cu mama.

Mihaela BELEI, Coordonatoare Program „În Brațele Mamei”, Diaconia, ne-a povestit un pic mai mult despre filosofia celui mai nou serviciu al Misiunii Sociale „Diaconia”:

Diaconia și-a propus să promoveze un model inovativ de educație a copiilor, alături de oamenii din comunitatea noastră care rezonează cu această metodologie, mă refer la metodologia Pikler pe care echipa „Gâgâlici” a îmbrățișat-o, datorită sprijinului partenerilor noștri de la KinderSpielRaum. Mămicile pe care le găzduim la Centrul Maternal vor beneficia de aceste servicii gratis. Așa ne asigurăm că toate categoriile sociale au acces la servicii educaționale de calitate, prin aplicarea unui model social de coparticipare și incluziune a tuturor membrilor comunității.

După declanșarea războiului în Ucraina, un flux considerabil de femei și copii și-au găsit refugiu temporar în Republica Moldova. Diaconia a fost din primele zile la graniță, cu hrană și un ceai cald pentru oamenii care fugeau din calea bombardamentelor. Mai mult, la Centrul Maternal, am găsit adăpost și pentru cupluri mamă-copil din Ucraina. Iar pentru că situația din țara lor continuă să fie critică, sute de familii de refugiați vor rămâne să ierneze în Moldova. Pentru mamele și copiii pe care i-am găzduit mai bine de 6 luni la Centrul Maternal, am creat un centru de găzduire special - Casa de oaspeți „Sfântul Iosif cel Milostiv”, pe care am lansat-o tot astăzi:

Din luna februarie și până acum, 12 mame din Ucraina și copiii lor au avut nevoie de ajutorul nostru pentru a trece mai ușor prin situația complicată cu care se confruntă. Aceste mame sunt speriate și stresate. Și-au luat copiii, o valiză de haine și au fugit din calea morții… Au lăsat în urmă soții, părinții, casa. Trăiesc incertitudine și nesiguranță, unele nu au unde se întoarce nici dacă se termină războiul, deoarece casele lor nu mai sunt, au fost distruse, spune Mihaela BELEI. 

În acest moment, Programul „În Brațele Mamei” este constituit din următoarele 3 servicii:

Centrul Maternal, Centrul Multifuncțional pentru Copil și Familie „Sfânta Ana” și Centrul de dezvoltare timpurie „Gâgâlici”.

Centrul Maternal este primul serviciu înființat în cadrul Programului „În Brațele Mamei” în anul 2011, din dorința de a oferi mamelor și pruncilor aflați în impas un spațiu sigur și confortabil pentru a rămâne alături indiferent de greutățile cu care se confruntă.

Doar în anul 2022, 23 de cupluri mamă-copil au primit asistență rezidențială (17 din Republica Moldova și 6 din Ucraina) și alte 17 cupluri din comunitate. Pe parcursul a 11 ani de activitate a Centrului Maternal, 173 de mame au fost ajutate să își păstreze pruncii alături.  Pentru fiecare caz, Misiunea Socială „Diaconia”, cu sprijinul partenerilor și oamenilor de bună credință, identifică și asigură soluții complexe: de la prevenirea abandonului copiilor până la reintegrarea în comunitate a mămicilor și copiilor acestora.  

Campania de sensibilizare și strângere de fonduri pentru beneficiarii Centrului Maternal va continua până la finele lunii decembrie. Pe 4 decembrie, Diaconia va participa la Târgul Internațional de Caritate cu un stand de produse tematice de Crăciun, elaborate de voluntari și de mamele de la Centrul Maternal. Iar pe 10 decembrie, va avea loc un atelier de binefacere, la care o comunitate de femei și fete vor confecționa obiecte de decor pentru sărbătorile de iarnă, care vor fi scoase ulterior la licitație. Toate resursele financiare colectate în contextul acestor evenimente vor fi donate în beneficiul cuplurilor mamă-copil găzduite de Centrul Maternal „În Brațele Mamei” gestionat de Misiunea Socială „Diaconia”.  

Cum vă mai puteți implica în campanie, ajutând un copil să crească în brațele mamei?

Cu 10 500 lei asigurați o lună de asistență complexă pentru un cuplu mamă – copil. Cu 350 lei oferiți o zi de asistență pentru un cuplu mamă – copil

Donați prin edonații, platforma Patreon sau  prin terminalele de plată MMPS și QIWI, Netto Pro, Run Pay.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău