DGTPCC. Chișinăul rămâne fără microbuze și aceasta poate deveni o problemă pentru cartiere întregi

  • 29 Decembrie 2022 09:03
DGTPCC. Chișinăul rămâne fără microbuze și aceasta poate deveni o problemă pentru cartiere întregi

În municipiul Chișinău au mai rămas 150-170 de microbuze – de 10 ori mai puține decât în anul 2014, ceea ce a devenit o problemă de transport pentru muncipiu, susține Direcția Generală Transport Public și Căi de Comunicație (DGTPCC), care se reorganizează și devine din 1 ianuarie 2023 Direcția Generală Mobilitate Urbană.

Aceasta, pentru că nu sunt suficiente autobuze și troleibuze și în plus acestea nu pot circula pe toate străzile din Chișinău, scrie mold-street.com.

Ce transport public are Chișinăul

Potrivit datelor Direcției Generale Transport Public, în prezent în municipiul Chișinău sunt 32 rute de troleibuz, inclusiv: 9 rute care sunt deservite de troliebuze cu propulsie autonomă, 22 de rute de autobuz, din care 6 sunt urbane și 19 rute suburbane și 22 de rute de microbuz.

În medie, zilnic, pe traseele Chișinăului circulă 332 de troleibuze, 130 de autobuze și 150-170 de microbuze din cele 225 autorizate.

Conducerea Direcției Generale Transport Public susține că reducerea abruptă a numărului de microbuze se datorează atât scumpirii carburanților, pieselor de schimb, cât și tarifelor mici, iar scăderea abruptă în continuare ar putea duce la dispariția acestui tip de transport pe străzile orașului, ceea ce nu este deloc benefic.

În opinia autorităților municipale acest fapt este îngrijorător, deoarece cartiere și străzi întregi rămân fără transport public.

„În unele cartiere ale căror flux de pasageri este redus, precum și în cartierele ale căror străzi nu permit organizarea circulației transportului public de capacitate mare și sporită, cât și în unele localități suburbane persistă problema cu deservirea cu transport Public”, susține Direcția Generală Transport Public.

În plus, de la 1 ianuarie 2023, dacă se aplică întocmai Standardele de calitate în transportul public aprobate anul trecut de autoritățile municipale, practic niciun microbuz nu va mai putea circula.

Unele cartiere pot rămâne fără transport public

Pentru a evita o situație în care o serie de suburbii, dar și cartiere din Chișinău (Schinoasa, Drumul Viilor, Pietrarilor, Bubuieci, Dumbrava, Sângera etc) pot rămâne fără transport public, Direcția Generală Transport Public a propus extinderea termenelor de intrare în vigoare deciziei a CMC din 22 iulie 2021 „Cu privire la aprobarea Standardelor de calitate în transportul public din municipiul Chișinău”.

Astfel, în loc de 1 ianuarie 2023, se propune ca aceste standarde să fie aplicate din 1 ianuarie 2024. În plus, a fost propusă și modificarea standardului cheie ce ține de dimensiunile unităților de transport public care vor avea dreptul să circule în municipiu.

Standardele sunt obligatorii pentru toți prestatorii de servicii de transport public, atât privați cât și cei municipali, iar cei care nu le vor respecta, nu vor avea dreptul să presteze servicii în municipiu. Ele urmau să intre în vigoare pe 1 septembrie 2022, dar CMC a amânat pentru 1 ianuarie 2023, iar acum – pentru 1 ianuarie 2024.

1. Primul și cel mai important standard de calitate ține de vârsta unităților de transport care vor avea dreptul să circule în municipiu.
• Pentru troleibuze această vârstă este egală cu 20 de ani;
• Pentru autobuze – 15 ani.
2. Al doilea standard ține de densitatea medie a călătorilor. Până în anul 2025 densitatea medie a călătorilor va trebuie să scadă aproape de 2 ori, adică în troleibuze și autobuze va fi de 2 ori mai liber.
3. Al treilea standard important ține de dotarea unităților de transport cu aer condiționat.
4. Al patrulea standard cheie ține de dimensiunile unităților de transport public care vor avea dreptul să circule în municipiu. Astfel, dimensiunea minimă a unităților de transport va fi de șapte metri și jumătate, iar înălțimea 
– trei metri.

Aceste standarde urmau să excludă din circuit rutierele în forma microbuzelor actuale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău