Parlamentul a votat în primă lectură proiectul Ministerului Justiției de modificare a Legii procuraturii

  • 16 Septembrie 2019 15:03
Parlamentul a votat în primă lectură proiectul Ministerului Justiției de modificare a Legii procuraturii

Parlamentul a vot în primă lectură proiectul Ministerului Justiției de modificare a Legii procuraturii, care se referă în special la introducerea unui filtru suplimentar la procedura de selectare a candidatului pentru funcția de procuror general. Opoziția a criticat inițiativa, calificând-o drept o tentativă de subordonare politică a procurorului general, relatează Radio Chișinău.

Una dintre principalele modificări ale proiectului ține de procedura de selectare a candidaților. Ea prevede că va fi constituită o comise condusă de ministrul Justiției, din care vor mai face parte experți naționali și internaționali în domeniu, dar și un reprezentant al președintelui Parlamentului. Aceasta va selecta cel puțin două candidaturi, care, la rândul lor, vor fi examinate de Consiliul Superior al Procurorilor și care îi va prezenta șefului statului un singur candidat. În prezent, CSP este cel care selectează candidații.

Documentul prevede și modificarea criteriilor pentru selectarea procurorului general, astfel încât la concurs să poată participa și candidații care au experiență de activitate în avocatură sau în calitate de ofițeri de urmărire penală. De asemenea, se propune majorarea componenței CSP cu 3 membri – doi membri de drept, care vor fi președintele Uniunii Avocaților și avocatul poporului, și un membru propus de Guvern.

Inițiativa a fost dur criticată de opoziție. Deputații Partidului Șor consideră că aceasta a fost elaborată în grabă și ar contraveni normelor constituționale. Ei au propus propriul proiect de lege care prevede alegerea procurorului general direct de către popor.

Și deputații Partidului Democrat critică crearea filtrului suplimentar la procedura de alegere a procurorului general. Igor Vremea.

Ministrul Justiției Olesea Stamate a explicat însă aceasta prin faptul că CSP nu a reușit să desemneze candidați credibili la funcția de procuror general.

Amintim că CSP a organizat recent un concurs pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general. Guvernul nu recunoaște concursul și a grăbit procesul de adoptare a modificărilor respective pentru a stopa concursul organizat de CSP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău